Alpok-Duna-Adria: Isztria legdélebbi foka

A május 13-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

60 esztendeje alakult meg az olasz hadsereg műrepülőszázada, és szinte ugyanekkor hozták létre az olasz haditengerészet műrepülőképző osztagát is. A bő fél évszádos múltra visszatekintő Frecce Tricolori, vagyis a Háromszínű Nyilak, a világon mindenhová elvitték az olasz műrepülés hírnevét.

Az autópályák mellett gyakran láthatunk a zsákmányára türelmesen váró egerészölyvet. A ragadozó madarak mindig megkapó látványt nyújtanak. Aki közelebbről szeretne szemügyre venni például egy sast, az részt vehet egy „gyorstalpaló solymásztanfolyamon”, a Katharinenbergi Ragadozómadár Parkban.

Amelyik pincében nincsen bor az csak egy gödör – ezt a mondást a magyar fővárostól, Budapesttől, 30 km-re délre található kisvárosban Ócsán is ismerik. Itt emberemlékezet óta létezett a lankás szőlőhegy és ha alkalom adtán a szőlőt vagy a bort más vidékről is hozták, az ízletes nedűknek évszázadok óta biztos tároló helyet jelentettek, az Öreghegyi-pincesor földbe vájt, nyeregtetős pincéi.

Vesna Bukovec a Ljubljanai Képzőművészeti Akadémián szobrászatból szerzett diplomát. Olyan művészről van szó, aki fáradhatatlanul készíti munkáit, melyekkel a társadalom állapotára reagál. Alkotásaiban elsősorban a nők modern társadalomban betöltött szerepe nyilvánul meg.

A Kamenjak-fok, az Isztriai-félsziget legdélebbi pontja, mintegy tíz kilométerre fekszik a félsziget legnagyobb városától, Pulától. Közúton és néhány ponton a tenger felől is megközelíthető ez a varázslatos élményt nyújtó terület, érintetlen természetével, amely gazdag növény- és állatvilágával a történelem előtti idők hangulatát idézi.

Adás: Duna TV – május 13. csütörtök 7.14
Ismétlés: Duna World – május 13.. csütörtök 13.46

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább