Alpok-Duna-Adria: A vadállatok fotósa

Az április 1-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

A Zágrábi Önkéntes Központ, mint civil szervezet, 1996 óta foglalkozik az önkéntesség népszerűsítésével. Akcióik a koronavírus-járvány alatt, a tavaszi zágrábi és különösen a téli Banovinat sújtó földrengés után váltak igazán láthatóvá. Ahhoz, hogy valaki önkéntesként a bajbajutottakon segítsen, semmilyen képesítés nem kell, csupán jóakarat.

A Kárpát-medence és benne az Alföld tele van felfedezésre váró természetes és épített csodákkal, köztük régészeti rejtélyekkel. Például az utak mentén vagy a szántóföldek közepén a sík tájból kisebb-nagyobb dombok emelkednek ki. Lassan kétszáz éve annak is, hogy kunhalmoknak nevezték el ezeket az egykori sírhalmokat, áldozati helyeket, tájékozódási pontokat. A név azonban megtévesztő. Induljon hát a történelmi nyomozás!

Így Húsvét táján különösen sok látogatót vonz a frankföldi Schwabachi Városi Múzeum egyedülálló tojásgyűjteménye. Persze az év többi részében is népszerű ez a hely, holott csak kevesen tudják, hogy a gyűjtemény létrehozásához kinek a megszállottságára volt szükség.

A trieszti Jan Sedmakot egy tavalyi versenyen a világ kétszáz legjobb illusztrátora közé választották. Kedvenc műfaja a Pop Art, amelynek jellemzője, hogy egyfajta tiltakozás a közhelyek uralma és az elcsépelt művészi formák ellen.

Janez Tarman úgynevezett környezetfényképezéssel foglalkozik. Fotóival számos vadállatot, köztük veszélyeztetett fajokat mutat be a nyilvánosság előtt. Fényképezőgépével például több mint három éven át örökítette meg a sakálok életmódját, s fotóit a világhírű szaklapok is közölték.

Adás: Duna TV – április 1. csütörtök 7.12
Ismétlés: Duna World – április 1. csütörtök 13.48

Tovább a műsoroldalra >>

Videó ajánló

Olvasson tovább