×

Domovina: A lóvasúttól a villamosig - Kassán

A március 22-i adás tartalmából.

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesültek a szlovák közélet tagjai is
Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából, a miniszterelnök előterjesztésére kitüntetéseket adományozott. A magyarországi szlovákok közül a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést ketten kapták. Nagy Mária, Piliscsév község egykori polgármestere Piliscsév fejlesztése, valamint a helyi szlovák nemzetiség hagyományainak megőrzése érdekében végzett településvezetői munkája elismeréseként. Pecsenya Edit, a békéscsabai Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium igazgatója a szlovák nemzetiségi nyelv oktatását szolgáló pedagógusi és intézményvezetői munkája, valamint a tankönyvkiadás területén folytatott szakmai és szervezőtevékenysége elismeréseként. Az állami kitüntetésekhez szerkesztőségünk nevében gratulálunk!

 

Ifjú tervek
Február végén találkoztunk Szeljak Bencével, a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezetének elnökével székhelyükön, a békéscsabai Szlovák Kultúra Házában. Éppen akkor indítottak el a közösségi oldalon egy úgynevezett „online farsang” programot. Március 14-ig várták az érdeklődők rövid videofelvételeit. Szeljak Bence jelenleg a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatója, szlovák nyelv és irodalom valamint történelem szakon tanul.
A világjárvány miatt – ahogy a mi egyetemeinken és főiskoláinkon is – ott is online oktatás folyik. A külhoni szlovákoknak ennek ellenére néha ebben a helyzetben is ki kell utazniuk az anyaországba, Szeljak Bence pedig videónaplóban osztja meg önökkel utazása tapasztalatait.

szerkesztő: Bencsik János
operatőr: Kajtsa Zoltán
vágó: Násztor Róbert

Régészeti skanzen Alsómislyén
A szlovákiai Alsómislye környéke egész Közép-Európában ritkaságnak számító régészeti lelőhely. A Szlovák Tudományos Akadémia Nyitrai Régészeti Intézete 1977-től folytat itt rendszeres ásatásokat. Tulajdonképpen ez egy bronzkori lelőhely. Kora időszámításunk előtt 1700 és 1400 közé tehető.
A leletek azt mutatják, hogy ezen a temetkezési helyen a társadalom felső rétegéhez tartozók éltek.Az Alsómislyei Régészeti Skanzen mai állapota nem csak a tudományos munkatársaknak köszönhető.

szerkesztő: Leopold Henzély
operatőr: Leopold Henzély
vágó: Leopold Henzély

A lóvasúttól a villamosig – Kassán
Egy 130 éves történet nyomába eredünk. 1891. május 14-én született meg Budapesten a Kereskedelmi Minisztérium azon határozata, amely engedélyezte a kassai lóvasút pálya kiépítését. S egyben megerősítette a Kassa város tanácsa és Popper István vállalkozó között, a városba történő áruszállításról kötött megállapodást. Az építkezéssel egyidőben alapította meg Popper István budapesti vállalkozó a Kassai Közúti Vasút nevet viselő társaságot.
A kassai tömegközlekedés a Fő utcán indult meg, mégpedig a lóvasúttal.
A mai Szlovákia területén itt volt az első lóvasút.

szerkesztő: Ľuba Kolová
operatőr: Peter Grejták
vágó: Peter Grejták

Adás: 2021. március 22., hétfő, 7:20 Duna
Ismétlés: 2021. március 15., hétfő, 13:45 Duna World

Tovább a műsor oldalára >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább