×

Domovina: „A mi Ondrisunk”

A március 15-i adás tartalmából.

1. A népszámlálásról

Szlovákiában február 15-től március 30-ig zajlik a népszámlálás.
A kitöltendő kérdőív 14, a lakóhelyre, családra, végzettségre, foglalkozásra, nemzetiségre és vallási hovatartozásra vonatkozó kérdést tartalmaz. A kérdőívben meghagyták a második nemzetiségre vonatkozó kérdést is. A kérdések és az útmutatók szlovákul és a nemzetiségek nyelvén is olvashatóak. A járványhelyzetre való tekintettel Magyarországon 2022-ben kerül sor a népszámlálásra. Milyenek a magyarországi szlovákság kilátásai és mire kell felkészülnünk? Erről beszélgettünk Paulik Antallal, a parlament szlovák szószólójával.

Szerkesztő: Bencsik János
Operatőr: Jurkovics Milán
Vágó: Raffai Csongor

2. „A mi Ondrisunk”

A békéscsabai Evangélikus Nagytemplom 1871. március 15-én tanúja volt Áchim Liker András szülei abbéli örömének, hogy kisfiuk született.
Olyannyira örültek az érkezésének, hogy csak másnap, március 16-án anyakönyveztették. A boldog szülők akkor még nem sejtették, hogy fiukból a magyarországi agrárszocialista mozgalom vezetője,
korának legradikálisabb politikusa és parlamenti képviselő válik.
Élete tragikus véget ért…
1911. május 15-én egy az édesapjukkal fennálló vita eredményeként a Zsilinszky testvérek meggyilkolták.
Az Evangélikus Nagytemplomtól kísérte őt utolsó útjára a sokezres békéscsabai tömeg. Az Alföldön „parasztkirálynak”, „tót gazdának”, „a mi Ondrisunknak” és „Apollónak” hívott Áchim Liker András életét
még születése után 150 és a halála óta eltelt 110 esztendőben is legendák övezik és sok-sok dologra ösztönzi, ihleti a tudósokat, történészeket, írókat, költőket politikusokat – és a hétköznapi embereket is.

Szerkesztő: Antala Zsuzsanna, Klausz Karola
Operatőr: Kajtsa Zoltán, Pokrián Péter, Szél Zsolt
Vágó: Borbély Viktor, Fackelmann Rita, Csepregi János

Adás: 2021. március 15., hétfő, 7:20 Duna
Ismétlés: 2021. március 15., hétfő, 13:45 Duna World

Tovább a műsor oldalára >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább