Rondó: 100 évvel ezelőtt született az egyik legnagyobb, legeredetibb lengyel költő, Krzysztof Kamil Baczynski

A március 11-i adás tartalmából.
 

KRZYSZTOF KAMIL BACZYNSKI 100
100 évvel ezelőtt született az egyik legnagyobb, legeredetibb lengyel költő, Krzysztof Kamil Baczynski. Alakját mintha Petőfiéből és Radnótiéból gyúrták volna össze, de még a két magyar költőnél is rövidebb életidő – csupán 23 év – adatott neki.

WACLAW FELCZAK ALAPÍTVÁNY
Bemutatjuk a 3 éve alakult Waclaw Felczak Alapítványt.

KULTURÁLIS AJÁNLÓ
Találkozások Bulgáriával 2020
A Bolgár Kulturális Intézet együttműködésben a Bolgár Kulturális Fórummal és Újbuda Önkormányzatával tavaly év immár 13. alkalommal hirdette meg a Találkozások Bulgáriával című fotópályázatot, amelyen kizárólag amatőr fotósok vehettek részt, Bulgáriában készített digitális fényképekkel. A zsűri által legjobbnak ítélt fényképeket a Bolgár Kulturális Intézetben rendezett tárlaton mutatták be.

SUMEN – kiállítás a Bolgár Kulturális Intézetben
Sumenben 1949 óta múzeum őrzi Kossuth és társai emlékét. A város évtizedek óta kulturális hidat képez a két ország, Magyarország és Bulgária között, valamint aktív szerepet tölt be a bolgár és magyar történelem megismertetésében.

A GYÖNGYÖSI GÖRÖGÖK TÖRTÉNETE
Az oszmán birodalom idején a hazájukat elhagyni kényszerülő görög kereskedők körében komoly összetartó erőt jelentett az ősi ortodox hithez való ragaszkodás. Kezdetben a szerbekkel közösen, majd később különválva építették fel templomaikat. A következő percekben Gyöngyösre látogatunk, ahol egy felújított görög síremlék révén megismerhetik a város egykori görög lakosainak történetét.

A XIX. század költőóriásai: SEVCSENKO és PETŐFI
Habár a XIX. század két költőóriása, Taraz Sevcsenko és Petőfi Sándor sohasem találkozott, mégis egyformán gondolkodtak az élet nagy dolgairól. Életük drámai volt – költészetük lírai, amelyben gyakorta megénekelték szabadságszeretetüket. A következő percekben Petőfi Sándor utolsó versét ukránul, Tarasz Sevcsenko végrendeletét pedig magyarul hallhatják Margitics Vaszil tolmácsolásában.

CYPRIEN KATSARIS A ZENEAKADÉMIÁN
Cyprien Katsaris azon görög művészek egyike, akik rendszeres vendégei hazánknak. A magyar zenéhez és zeneszerzőkhöz különleges kapcsolat fűzi. Többek között erről is mesélt, amikor 2017-ben meglepetéskoncerttel és mesterkurzussal várta a budapesti közönséget a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – március 11., csütörtök, 6:45

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább