Alpok-Duna-Adria: Lavinajelző szolgálat

A március 4-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

Mint minden évben, idén is többen vesztették életüket, lezúduló hótömegek, lavinák miatt. Ezért is különösen nagy a jelentősége a lavina-előrejelző szolgálatnak. Dél-Tirol, Trentino és az osztrák Tirol tartomány szakértői rendszeresen találkoznak és egyeztetnek, majd az interneten közösen, részletes áttekintő információkat közölnek az esetleges sítúrázási veszélyekről.

40 éves építészeti tapasztalat, 20 éve megjelenő „Oris” építészeti és kulturális folyóirat, szakmai szimpoziumok. Mindezek a kortárs horvát építészet jeles képviselőjéhez, Andrija Rusan-hoz és csapatához kötődnek. A közelmúlt pusztító földrengései szerencsére nem tettek kárt a zágrábi Építészet Házában, így az ott működő galéria dinamikus programja, a normális élet fuvallatát csempészi a hétköznapokba.

A Reka folyó három országhoz tartozik. Forrása Horvátországban található, itt indul útjára, Vela Voda néven. Szlovénia legnagyobb és leghosszabb búvópatakjáról van szó, amely látványosan tűnik el a Škocjan-barlangrendszer hatalmas mélyedéseiben, majd a földfelszín alatt megtett 45 kilométer után, Timavóként, a legrövidebb olaszországi folyóként tűnik fel ismét.

Hivatásszerűen varázsol kincset a szemétből, a Bakony vidékén élő, Rónaszéki Zoltán. Az eredetileg karosszéria-lakatosként dolgozó fiatalember, azóta készít újrahasznosított fémtárgyakat, amióta – egyébként ezermester – édesapja megtanította hegeszteni. Azt vallja, a szemétre egyre inkább alapanyagként kell gondolni. Ezért is képezte magát mesterszintre a fémhulladékok újra felhasználásából.

Közismert tény, hogy a felső-pfalzi régióban aranyat is lehet találni. De más kincseket is rejt ott a föld, például, achátokat. Igazi gyűjtőszenvedély fűti utolsó riportunk főszereplőjét, akit elkísérhettünk kincskereső útjára.

Adás: Duna TV – március 4. csütörtök 7.12
Ismétlés: Duna World – március 4. csütörtök 13.44

Tovább a műsoroldalra >>

Videó ajánló

Olvasson tovább