Domovina: Folklorika a Furmicskánál

A február 22-i adás tartalmából.

Visszaért hozzánk
Január végén került ismét a magyarországi szlovákság tulajdonába a budapesti szlovák múlt emblematikus épülete, az egykori szlovák evangélikus templom. A legendás, a XIX. században neoromán stílusban épült templomot egy lakóházakkal körülvett udvar rejti Budapesten, a Rákóczi út 57/A. szám alatt. Sokéves küzdelmet követően 2020 hozta meg a sikert és a döntést, hogy az épület visszavásárlásának és teljes felújításának költségeit Magyarország és Szlovákia kormánya egyenlő részben vállalja és fedezi.
A felújított épületben az Országos Szlovák Önkormányzat székhelyén kívül helyet kap még a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete, a Vertigo Szlovák Színház, a Magyarországi Szlovákok Könyvtára és Dokumentációs Központja, a Ľudové noviny szerkesztősége és a tervezett Magyarországi Szlovákok Múzeuma. Az épület eredeti, egyházi célja pedig egy szlovák ökumenikus kápolna kialakításával újul meg.
A kulturális központ helyet biztosít a fővárosban működő szlovák kulturális egyesületeknek és művészeti csoportoknak is.

Az előreláthatólag 3-4 évig tartó rekonstrukciós munkákról mi is rendszeresen fogjuk tájékoztatni a nézőket.

Szerkesztő: Antala Zsuzsanna
Operatőr: Szögi Lackó
Vágó: Násztor Róbert

Folklorika a Furmicskánál
Lehet, úgy tűnik önöknek, kedves nézőink, hogy a csömöri Furmicska Folklór Egyesület túl gyakran jelenik meg a képernyőn, ám az az igazság, hogy ennyit is dolgoznak. Decemberben tértek haza a Szlovák Televízió Énekel a Föld (Zem spieva) nemzetközi folklór tehetségkutató versenyéről, ahol nagy sikerrel mutatkoztak be. Olyan hatalmas érdeklődés övezte őket, hogy január harmadik hétvégéjén már
a Folklorika szlovák televíziós csatorna stábja vendégeskedett náluk, s a kollégák a világon mindenre kíváncsiak voltak.

Szerkesztő: Antala Zsuzsanna
Operatőr: Szél Zsolt
Vágó: Násztor Róbert

2021. február 22., hétfő, 7:15 Duna
Ismétlés aznap a Duna World-ön 13:45-től!

Szerkesztő: Antala Zsuzsanna
Szerkesztő munkatárs: Hruboňová Iveta

Tovább a műsor oldalára >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább