Hrvatska Kronika: Tótszentmárton vezetésével a Mura menti horvát közösség továbbra is segíti a horvátországi földrengés károsultjait

A február 17-i adás tartalmából.
 

Tótszentmárton vezetésével a Mura menti horvát közösség továbbra is segíti a horvátországi földrengés károsultjait. Az akcióhoz a testvértelepülések is csatlakoztak: Budapestről a XV. kerület, a szomszédos Muraközből pedig Donji Kraljevec.

A katolikus egyház naptára szerint ma van hamvazó szerda, a húsvét előtt negyven nappal kezdődő nagyböjti időszak első napja. Ezt a napot a bűnbánat, az elmélkedés és a böjt jellemzi.Ma van hamvazó szerda napja, kezdődik a nagyböjti időszak. Negyven napon keresztül húsvétra készülődünk. A hívők számára kezdetét veszi a bűnbánat, az imádság és a böjt időszaka.

A kismartoni „Hrvatsko štamparsko društvo” kiadásában az elmúlt év végén jelent meg a 2021. évi „Gradišće“ kalendárium. A hét részre osztott 256 oldalas kiadványban többek között a koronavírus-járvány okozta válság következményeiről is olvashatunk. A szokásos naptári rész és az évfordulókról megemlékező írások mellett hétköznapi, irodalmi, vallási, történelmi témájú írások és külön gyermekrovat is vár az olvasókra.

Kamerák segítségével most Chile legdélebbi városába, Punta Arenasba kalauzoljuk önöket. Régi utcáit Brač szigetéről származó kőfaragók burkolták. Az emlékművek két harmadát Natalio Foretic építette Korčula szigetéről, aki remekbe szabott épületeinek köszönhetően Patagónia legjelentősebb építésze lett. Chile északi végétől egészen a déli Magallanesig az élet minden területén nyomon követhető a horvát bevándorlók munkássága. Leszármazottaik az utóbbi években megpróbálják egyre intenzívebbé tenni kapcsolataikat Horvátországgal.

Megszólalók:
Cserdiné Németh Angéla, Budapest XV.kerület polgármesterasszonya
Kuzma István, Budapest XV.kerület HNÖ elnöke
Kapuváriné Vlasics Erika, Tótstszentmárton HNÖ elnökhelyettese
Miljenko Horvat, Murakirály polgármestere
Ronta László, harkányi esperes-plébános
Klemensits Ingrid, főszerkesztő, Gradišće kalendar 2021
Petar Ivelić Goić, Dalmátok Önsegélyező Egyesületének elnöke
Marcos Matulić Cvjetković, Horvátok Háza elnöke
Sergio Laušić, történész
Danilo Martić, történész
Nadja Janković Radojković, Horvát Asszonyok Egyesület elnöke

Hrvatska Kronika – Duna – február 17., szerda, 6:45

Szerkesztő: Pavlekovics András
Műsorvezető: Balatinácz Renáta

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább