Hrvatska Kronika: Mohács busójárás nélkül

A február 10-i adás tartalmából.
 

– Ma is élő, gazdag múltra visszatekintő farsangi szokások
Február hagyományosan a farsang, a bálok, a jelmezbálok hónapja. A járvány miatt idén sajnos nincsenek rendezvények, de farsangi szokások azért léteznek. Reméljük, hogy majd jövőre ismét teljes egészében átélhetjük őket. A horvát farsangi szokásokról a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum néprajzosát kérdeztük.

– Mohács Busójárás nélkül
A Busójárásra idén éppen ezen a hétvégén került volna sor és következő hét hamvazószerdáján fejeződne be. Mohács polgármestere már tavaly ősszel bejelentette, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel az idén elmarad Magyarország legnagyobb farsangi attrakciója. Anyagunkban felidézzük milyen szokásról van szó és kik is valójában a busók.

– Kereplő és álarc nélkül nem busó a busó
Egyre kevesebb mohácsi sokác foglalkozik hagyományos maszkok és a többi kellék készítésével, pedig régen ez körükben nagy hagyomány volt. Mi két fafaragómester műhelyébe látogattunk el ahol megpróbáltunk néhány szakmai titkot is megtudni.

– Szép és „félelmetes” busók Kásádon
Köztudott, hogy sok baranyai horvát településen voltak busók. A farsangi szokások azonban idővel a falvakban is megváltoztak. Kásádon már évek óta nem voltak busók, de tervezik, hogy felelevenítik ezt a szép szokást.

Megszólalók:
Bosnyák Mirjana, néprajzos-muzeológus
Kunovszki János, maszkkészítő mester
Jaksity György, asztalos
Gavallér Istvánné, Kásád polgármestere
Pluzsár Márkné
Fodorné Brexler Éva

Hrvatska Kronika – Duna – február 10., szerda, 6:45

Szerkesztő: Sákán Tímea

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább