Alpok-Duna-Adria: "Babaklinika" Augsburgban

A február 4-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

Arnaldo Loner szerint, a fiatalok megismertetése a múlt rémségeivel nem csak lehetőség, de alapvető kötelesség. Ő az az ügyvéd, aki a Michael Seifert egykori SS-parancsnok és a bolzanói koncentrációs tábor hírhedt mészárosa elleni büntetőperben, Bolzano városát képviselte. A jogász mostanság fiataloknak tart érzékenyítő előadásokat a fasiszta, illetve a náci vészkorszak áldozatairól.

A daru a magyarság egyik megbecsült ősi vadmadara, több település címerén is megtalálható. A kultúránkban, hagyományainkban is jelentős szerepet kap. Régen egy valamire való legény darutoll nélkül a lábát sem tette ki a kapun, a 16. századtól pedig írásos emlékek is fellelhetők szelíd darvak tartásáról, a nemesi udvarházakban. Magyarországon ma már csak rendszeresen átvonuló madárfaj, mely a legnagyobb számban a Hortobágyon vagy a Szeged melletti Fehér-tavon jelenik meg.

A római, a szláv és a német kultúra találkozási pontján fekvő Koper, ipari fejlődése ellenére is megőrizte ősi városmagját, melyben egymást érik a római és a bizánci korszak, a Velencei Köztársaság és napoleoni hódítások, valamint az évszázados Habsburg uralom emlékei. Házigazdánk, Jure Vuga művészettörténész, három tér történetén keresztül mutatja be a szlovén tengerparti várost.

Szobrász létére, a legtermékenyebb és legtöbb elismerésben részesült horvát illusztrátorok és képeskönyvkészítők közé sorolják. Gyerekeknek és felnőtteknek ír meséket, egyetemi tanár, előadásokat tart világszerte. Svjetlan Junaković az ideális világok megálmodója, amelyek fáradhatatlanul rajzanak elméjében.

Műsorunk befejező összeállítása elsősorban azokat érdekelheti, akiknek van még régi, a gyerekkorukból származó babájuk, amely nagyon a szívükhöz nőtt. Mindenesetre, ha valami baja történne a kedves játszótársnak, akkor az augsburgi babaklinikán, majdnem mindenféle „betegséget” gyógyítani tudnak.

Adás: Duna TV – február 4. csütörtök 7.12
Ismétlés: Duna World – február 4. csütörtök 13.16

Tovább a műsoroldalra >>

Videó ajánló

Olvasson tovább