Hrvatska Kronika: Horvát kalendárium

A január 27-i adás tartalmából.
 

Tavaly ünnepelte 80. születésnapját a Kópházán született Payrits Ferenc. Több mint fél évszázadot töltött az oktatásban, éveken keresztül pedig a Nakovich Mihály Általános Iskola igazgatója volt. Nevéhez fűződik a művelődési ház vezetése, a Horvát Klub és a „Čakavska katedra” Egyesület helyi szervezetének alapítása, de támogatta a tamburazenekar létrejöttét is. Együttműködést kezdeményezett a horvátországi Buševec, Gračani és Bibinje településekkel, valamint az Ausztriában és Szlovákiában élő gradistyei horvátokkal.

A Határon Túli Horvátok Szervezetének „Mit jelent nekem” néven futó multimédiás projektje a horvát nemzetiségi fiatalok saját hagyományaikhoz való kötődésével foglalkozik. A pályázatra a Pécsi Horvát Iskola tanulói is elküldték munkáikat.

A Horvát kalendárium a múlt év végén jelent meg a Croatica Kulturális, Információs és Kiadói Nonprofit Kft. kiadásában. A magyarországi horvátok évkönyve ezúttal is egész sor érdekes írást és fényképet közöl a magyarországi horvátság társadalmi, kulturális, nemzetiségpolitikai, sport- és vallási életéből.

Hrvatska Kronika – Duna – január 27., szerda, 6:45

Szerkesztő: Füri Tamás

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább