Hrvatska Kronika: A magyarországi horvátok adománygyűjtést szerveztek Horvátország földrengés sújtotta területeinek megsegítésére

A január 20-i adás tartalmából.
 

A magyarországi horvátok adománygyűjtést szerveztek Horvátország földrengés sújtotta területeinek megsegítésére
A határon túli horvátok már sokszor szerveztek adománygyűjtést Horvátországnak, ezúttal a földrengés sújtotta területeinek megsegítése céljából. Magyarországról már néhány nappal a földrengés után indítottak segélyszállítmányokat, nemzetiségtől függetlenül mindenki segített. A megdöbbentő képsorok Sisak-Moslavina megyéből, a romba dőlt települések és a pillanatok alatt fedél nélkül maradt emberi sorsok mindenkiben együttérzést ébresztettek. Magyarország már egy nappal a súlyos földrengés után humanitárius segélyt küldött az érintett területekre. Nem volt egyetlen horvát önkormányzat sem, amely valamilyen módon ne segített volna a bajba jutottakon. (Sákán Tímea)

Nemzetiségi díjjal tüntették ki Osztrogonácz Józsefet
Magyarországon december 18. a Nemzetiségek Napja. Ebből az alkalomból ünnepséget tartanak a Magyar Országgyűlésben, melynek keretében a magyar kormány kitüntetéssel ismeri el a magyarországi nemzetiségekhez tartozó személyek és szervezetek példaértékű munkáját. A tavaly kitüntetettek között magyarországi horvát is volt. A járványhelyzet miatt tavaly elmaradt a díjkiosztó ünnepség, így a díjakat utólag fogják átadni. A magyar kormány döntésének értelmében a magyarországi horvát közösség részéről Osztrogonácz József részesült elismerésben. (Füri Tamás)

Szent Jeromos halálának 1600. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás Kópházán
A Szent Jeromos Emlékév jegyében a soproni „Čakavska katedra“ kiállítást állított össze Kópházán a szent tiszteletére, amely a Határon Túli Horvátok Központi Állami Hivatalának támogatásával jött létre. A szakemberek szerint Szent Jeromos nem csak történészként és teológusként, hanem íróként is jelentős személyiség. A horvát glagolita szerzetesek különösen tisztelték, mert a glagolita ábécé megalkotójának, a glagolita hagyományok alapítójának és a Biblia horvát fordítójának tartották. (Pavlekovics András)

Megszólalók:
Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter
Gordan Grlić Radman, horvát kül- és Európa-ügyi miniszter
Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke
dr. Mladen Andrlić, Horvátország magyarországi nagykövete
Cseresnyés Péter, államtitkár, országgyűlési képviselő
dr. Koósz Attila, Horvátország tiszteletbeli konzulja
Nyitrai Klára, Baja polgármestere
Markovicsné Sokacz Angéla, a bajai Horvát Önkormányzat elnöke
Horváthné Paukovits Edit, Mate Meršić Miloradić Horvát Óvoda és Általános Iskola igazgatója
Vanyur Arnold, fociszurkoló
Ivan Grbešič, a Horvát Köztársaság Tanácsának Horvátországon kívüli horvátok elnöke
Osztrogonácz József, a Magyarországi Horvátok Szövetségének elnöke
dr. Payrits Ferenc, a „Hrvati-Horvátok” Egyesület elnöke

Hrvatska Kronika – Duna – január 20., szerda, 6:45

Szerkesztő: Pavlekovics András

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább