Alpok-Duna-Adria: A hószobrászat rajongói

A január 21-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

Olaszország és a világ más tájainak hegyvidékein is igen népszerű a hószobrászat. Négy éve már, hogy egy helyi fiatalokból álló közösség kezdeményezésére, az olasz-osztrák-szlovén hármashatár közelében fekvő Pontebbába is megérkezett ez az újfajta téli szórakozási forma.

A Chiemsee tó partján egy fiatal halász nyomába szegődünk, akinek most, hóban-fagyban is ki kell mennie a tóra. Ugyanis megint itt a marénaszezon és ilyenkor mindegy, hogy plusz vagy mínusz három fok van, hogy nyugat vagy kelet felől fúj-e a szél. A halászokat várja a tó, mégpedig kora hajnalban.

Kranj, melyet a régi feljegyzésekben Carnium, Creina és Krainburg néven is emlegettek, a 11. században őrgrófi székhely volt, s ez a település szolgált Krajna tartomány névadójául is. A negyedik legnagyobb szlovén város a Gorenjska régió földrajzi középpontjában fekszik.

Farsang idején a muraköziek szívesen húznak fejükre fából faragott „lafrát“ azaz maszkot, amely, különösen a szarva miatt, az emberi és állati arcok furcsa elegyére emlékeztet. Úgy tartják, hogy a legjobb maszkokat Turčišće fafaragói készítik, ahol a hagyományt a „Lafra” Kulturális és Művészeti Egyesület tartja fenn.

Észak-Kelet Magyarországon, a Bükk-hegység déli lankáin lévő Kisgyőrt „a faragások falujának” is nevezik. A település egyediségét, az itt található számtalan, helyi motívummal díszített fafaragás, emlékmű, kapu és híd adja. Kisgyőr így vonzza nemcsak a csendre, jó levegőre vágyókat, hanem a népi hagyományokat őrző köztéri alkotások iránt érdeklődőket is.

Adás: Duna TV – január 21. csütörtök 7.12
Ismétlés: Duna World – január 21. csütörtök 13.50

Tovább a műsoroldalra >>

Videó ajánló

Olvasson tovább