Rondó: Idén ünneplik a görögök világszerte az 1821-ben kirobbant szabadságharc 200 éves évfordulóját

A január 14-i adás tartalmából.
 

Míg a keleti egyház a Karácsonyt, addig a nyugati világ a Vízkeresztet ünnepli január elején. Idei első adásunkban betekintünk a különböző hagyományokba és múltat is idézünk. Bemutatjuk Kolodko Mihály legújabb miniszobrait, nézőink megtudhatják, kik részesültek a Nemzetiségekért Díjban,valamint hallhatnak ukrán koljádkákat és remek jazz zenét Leszek Mozdzer zongoraművész jóvoltából.

BOLGÁR ÉS GÖRÖG VÍZKERESZT
A budapesti görögök és bolgárok is Vízkereszt napján hagyományosan az ünnepi szentmisét követően a Duna partjára vonulnak, hogy részt vegyenek a folyó megszentelésén. Így volt ez 90 évvel ezelőtt is, amit a filmhíradó felvételei őriztek meg az utókor számára.

ÖRMÉNY KARÁCSONY
Az Örmény Apostoli Egyház január 6-án ünnepli Jézus Krisztus születésének emlékére a Karácsonyt, egy napon a Vízkereszt ünnepével, az eredeti keresztény hagyománynak megfelelően. Most megidézzük az örmény karácsonyi liturgia elemeit.

DAMJAN ATYA, AZ UKRÁNOK LELKIPÁSZTORA
Damjan atya, a Magyarországi Ukrán Görögkatolikus Egyházközség vezetője immár 8 éve szolgál Budapesten. A közösség építése mellett legfőbb célja, hogy az ukrán hívek végre saját templomukban imádkozhassanak.

UKRÁN KOLJADKÁK
Az ukránok is január elején ünneplik Jézus születését, amelynek elmaradhatatlan része a hagyományos koljádkák éneklése.

ÚJ KOLODKO SZOBROK
Tavaly is több új miniszobor tűnt fel az ukrán származású szobrászművész, Kolodko Mihály jóvoltából, és immár nem csak a fővárosban.

NEMZETISÉGEKÉRT DÍJAZOTTAK
A járványügyi helyzet miatt tavaly évvégén elmaradt a Nemzetiségekért Díj ünnepélyes átadója, de a díjazottak névsorának kihirdették. Lássuk kik részesültek elismerésben, akiknek ezúton is szívből gratulálunk.

A GÖRÖG SZABADSÁGHARC 200. ÉVFORDULÓJÁRA
Idén ünneplik a görögök világszerte az 1821-ben kirobbant szabadságharc 200 éves évfordulóját. A jubileumi alkalomra Görögországban egy videoklipp is készült Dioniszosz Szavvopulosz jól ismert dalából.

LESZEK MOZDZER KONCERT 2015 (ISMÉTLÉS)
Korábban többször is bemutattuk Önöknek Leszek Możdżert, akit a szakma a lengyel jazz elmúlt évtizedének egyik üstököseként tart számon. Reméljük, hamarosan újra ellátogat Budapestre, hogy zongorajátékával elbűvölje közönségét. A Liszt Ferenc Zeneakadémián korábban készült felvételekkel búcsúzunk.

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – január 14., csütörtök, 6:45

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább