Hrvatska Kronika: A magyarországi horvátok népdalait gyűjtötte kötetbe Mándity Zsívkó, nyugalmazott pedagógus

A január 13-i adás tartalmából.
 

A magyarországi horvátok népdalait gyűjtötte kötetbe Mándity Zsívkó,
nyugalmazott pedagógus.A „Misec sjajni razastro srminu” című kötet nem az első,de egyedülálló, hiszen Vas megyétől Bács-Kiskun megyéig öleli fel a magyarországi horvátok népdalkincsét.

Szalánta lakói és az érdeklődő olvasók örömmel vették kézbe a faluról készült első horvát nyelvű monográfiát, melynek címe Szalánta – Németi: századok hite és nyelve Blazsetin Branka újságíró tollából,

Versend lakói büszkék lehetnek templomukra, a Sokác Olvasókörre és a többi nevezetességre is, amiket a „Lipa naša Vršenda – 100 godina u slikama“ (A mi szép Versendünk – 100 év képekben) című fotómonográfia örökít meg amelyet Balatinácz Marianna önkormányzati elnök szerkesztett.

Ha kézbe veszik Đuro Vidmarović a „Mene su ljepote ostavile” című Josip Gujaš Đžuretinről szóló könyvét, jusson eszükbe, hogy idén van a költő születésének 85. és halálának 45. évfordulója. A fiatalon elhunyt pedagógus, történész és írói munkásságával nem csak a horvát nép számára alkotott maradandót.

Gyurok János szociológus „Vidákovics Antal színház alapító” című fényképekkel gazdagon dokumentált monográfiáján keresztül megismerhetjük azt az embert, aki a magyarországi horvát közösség színházi életének alapítója.

Hrvatska Kronika – Duna – január 13., szerda, 6:45

Szerkesztő: Pavlekovics András

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább