Alpok-Duna-Adria: A cél: Velence megmentése

A január 7-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

Az egyik leggyönyörűbb, ám napjainkban az áradások által igencsak fenyegetett világörökségi helyszín, Velence. A környező lagúnákat tudósok vizsgálják, mert a város védelmében a közelmúltban emelt mobil védőgátak – mint kiderült – komoly hatással lehetnek az ottani élővilágra is. Ezeket a hatásmechanizmusokat tanulmányozzák a Trieszti Nemzeti Tengerkutatási és Kísérleti Geofizikai Intézet, és az Olasz Nemzeti Kutatótanács szakértői.

Az Alsó-Bajorország és Ausztria közt fekvő határ menti terület falvaiban régi hagyomány él: minden év január 5-én jelmezbe öltözött, feketére maszkírozott gyerekek és fiatalok járnak kéregetve házról házra. E modernkori „koldulás“ célja, hogy a háziaktól néhány szem frissen sült „Rauhnudel”-t, egyfajta fánkhoz hasonló süteményt kapjanak.

A karácsonyi ünnepek Vízkereszt napjával érnek véget s minden településnek megvannak az ehhez kötődő szokásai. A Horvátország északnyugati részén fekvő Brdovec környékén is ezen a napon szedik le a karácsonyi díszeket. A díszítés eltávolításához kapcsolódó évszázados népszokásokat, a helyi kulturális egyesület tagjai tartják életben.

Korim László húsz éve döntött úgy, hogy elhagyja a várost, munkáját és az ezekkel járó állandó stresszt és rohanást. Azóta a zempléni erdőben remeteként él. Nincs tévéje, se telefonja. Azt mondja, a legtöbb ember nem tud jól élni. Ő gombászik, ásványokat gyűjt, járja az erdőt, ahonnan minden szükségeset be tud szerezni. A faluból is gyakran érkeznek hozzá vendégek és a Zemplénben túrázókat is szívesen fogadja. Különösen, ha az ásványokról szeretnének beszélgetni.

A Zgornja Savinjska-völgyben, hegyek ölelésében fekszik Gornji Grad, a mintegy ezer lakosú, békés település. A falu különleges kultúrtörténeti emlékhellyel büszkélkedhet: ez a hatalmas plébániatemplom, melyet Szlovénia egyetlen katedrálisaként tartanak számon.

Adás: Duna TV – január 7. csütörtök 7.11
Ismétlés: Duna World – január 7. csütörtök 13.47

Tovább a műsoroldalra >>

Olvasson tovább