Duna

Domovina: Örökzöld mesék Pilisszentkereszten

A december 14-i adás tartalmából.

“Örökzöld mesék”

„Hol volt, hol nem volt, hegyen-völgyön, az üveghegyen is túl, ahol a nyúl kergette a kutyát, s az eb hájat árult, hol a víz szóródott, a homok pedig folyt, s ahol a békák is bocskorban jártak – hát ott volt egy rét. A réten állt egy fa, az ágán lógott egy tarisznya. S a tarisznyában 77 mese szunnyadt. Hát most szépen üljetek le és hallgassátok meg őket!”
– így kezdődik a Jánszki Maris néni pilisi népmeséit pilisszentkereszti nyelvjárásban tartalmazó, a Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesület tagjainak közreműködésével született hangoskönyv. A lemez eredeti, 77 pilisi népmesét tartalmazó könyvváltozata, a néhai Lami István áldozatos gyűjtőmunkájának gyümölcse, „A drótos megdrótozza a Napot” címmel, 2000-ben, 15 évvel ezelőtt jelent meg. Az ünnepváró adventi időszakban az örök mesék birodalmába kirándulunk.

szerkesztő: Antala Zsuzsanna
operatőr: Szögi Lackó
vágó: Násztor Róbert

“Pilisszentlélek kincsei”

A magas hegyekkel körülvett, rejtélyes pilisi falu, Pilisszentlélek lakói évszázadok óta a szlovákok. A települést ugyan1985-ben közigazgatásilag Esztergomhoz csatolták, ám a helybeliek mégis a környék önálló, különleges kincseként tekintenek kis falujukra. Egyedi módon harcolnak azért is, hogy a szlovák szó jelen legyen az élet minden területén, az óvodában, iskolában és a templom falai közt is. Törekvéseiket ezidáig siker koronázta.
Látogassanak el velünk megújult katolikus templomukba, az óvodába, s kisfilmünkből az is kiderül, miért lett éppen ez a kis falu az egyik legnézettebb hazai televíziós sorozat forgatási helyszíne.

szerkesztő: Klausz Karola
operatőr: Pokrián Péter
vágó: Pokrián Péter

Tartalmas szórakozást kívánunk!

2020. december 14., hétfő, 7:15 Duna
Ismétlés aznap a Duna World-ön 13:45-től!

Tovább a műsor oldalára >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább