Alpok-Duna-Adria: Régi-új horvát játékok

A november 26-i adás tartalmából.
 

A HAI, az Autentikus Horvát Játékok rövidítése. A különleges projekt, a Zágrábi Egyetem Építészmérnöki Karán, az elsőéves, formatervezést tanuló hallgatóknak köszönhető. Ennek keretében egész sor új játék prototípusa készült el. Mindet a horvát kulturális örökség ihlette és mindegyiknek megvan a saját története. Akár érdekes szuvenír is lehetne azoknak, akik utazásukról nem a megszokott ajándékokat akarják magukkal vinni.

A festői Prlekija, Szlovénia északkeleti részén, a Dráva és a Mura folyók ölelésében terül el. A vidéket vendégszerető helybeliek lakják, akik jellegzetes dialektusukról ismertek és akiknek mindennél fontosabb az otthonukhoz és a hagyományokhoz való ragaszkodás.

Hogy lesz katedrális egy református templomból? Mivel segítette a lápvidék,évszázadokkal ezelőtt Isten házának építését? A legendák világába csöppen, aki az Ócsai Református Műemléktemplomba lép. Negyedszázada Europa Nostra díjjal ismerték el azt a nyolcéves munkát, amellyel Magyarország egyik legértékesebb román kori építészeti emlékét, az ócsai templomot felújították.

A trieszti Szent János Parkban, az egykori elmegyógyintézet épületében kapott helyet egy angol orvos, Joseph Lister nevét viselő szociális szabóság. A vállalkozás, azon túl, hogy a nagyipari termelés alternatívájaként üde színfolt a textiliparban, egyben azt a célt is szolgálja, hogy a munka világába való beilleszkedését segítse,a valamilyen szempontból hátrányos helyzetűeknek.

Lars Bräuer és Michael Scholz professzor, az Erlangeni Egyetem anatómiai intézetében kutat és tanít. Mivel munkájuk során gyakran akad dolguk különféle gyógynövényekkel, amelyeknek még az illatuk is kellemes, eszükbe jutott, hogy maguk is megpróbálkozhatnának a ginkészítéssel. Rábukkantak egy kis szeszfőzdére, ahol meg is valósíthatták álmukat.

Adás: Duna TV – november 26. csütörtök 7.10
Ismétlés: Duna World – november 26. csütörtök 13.44

Tovább a műsoroldalra >>

Olvasson tovább