Hrvatska Kronika: Hagyományos szüret

A november 11-i adás tartalmából.
 

A Külhoni Horvátok Szervezete zágrábi székhelyén bemutatták a „Külhoni horvátok és kisebbségek lexikonja“ című kiadványt
A Hrvatska matica iseljenika (Külhoni Horvátok Szervezete) zágrábi székhelyén bemutatták a „Külhoni horvátok és kisebbségek lexikonja“ című kiadványt. Az átfogó lexikográfiai alkotás, több mint háromezer szócikket tartalmaz és egyedülálló leírást ad az elmúlt évszázadok horvát migrációiról, különös tekintettel a 19. és 20. századra. Az teszi különlegessé, hogy aktuális adatokat is közöl és a világszerte élő horvátok történetét beszéli el.

Steiner Mirjana portréja Horvátzsidányból
Gyakran panaszkodunk a fiatalokra, hogy semmi sem érdekli őket és nem akarnak részt vállalni szűkebb közösségük tevékenységeiben. Kivételek azonban mindig vannak. A horvátzsidányi Steiner Mirjana mindenképpen közéjük tartozik, ugyanis a Budapesten töltött középiskolás évek és a szombathelyi egyetemi tanulmányok után visszatért szülőfalujába, ahol bekapcsolódott a Horvát Önkormányzat és a helyi kulturális egyesület munkájába, mert mint mondja, a kis közösségekben is sok mindent lehet tenni.

Baranyai horvátok a versendi Orašjeben megrendezett hagyományos szüreten.
Műsorunk végén Versendre kalauzoljuk a nézőket, pontosabban az orasjei szőlőhegyre. Október közepén ugyanis, a Baranyai Horvátok Egyesülete és a Baranya Megyei Horvát Önkormányzat szervezésében a baranyai horvátok Kovács László szőlőbirtokán találkoztak, hogy az elvégzett munka után barátaikkal ünnepeljék meg a sikeres szüretet.

Hrvatska Kronika – Duna – november 11., szerda, 6:45

Szerkesztő: Sákán Tímea
Riporter: Füri Tamás, Sákán Tímea, Zrinka Krešo
Operatőr: Bede Sándor, Végh Zsolt
Vágó: Gergely Balázs
Műsorvezető: Füri Tamás
Technikai vezető: Strasszer László

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább