Alpok-Duna-Adria: Tájgondozó állatok Dél-Tirolban

A november 12-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

Az önvezető technológia rohamos fejlődésével pár év múlva talán már sofőrökre sem lesz szükség, de vajon mi magunk, autóvezetők és utasok, készen állunk-e az efféle közlekedésre? Erre a kérdésre keresi a választ – a világon elsőként – egy több tudományágat felölelő magyar kutatócsoport a Szegedi Tudományegyetemen.

Matija Skurjeni horvát naiv művész életműve a francia szürrealisták elismerését is kivívta. Az egykori szobafestő, pásztor és bányász alkotásai kivételes tehetségről tanúskodnak. Élete utolsó 40 évét Zaprešićben töltötte és mély nyomot hagyott a település művészeti életében.

A Bolzanohoz közeli Castelfeder domb ma kedvelt üdülőterület a természetbarátok körében. A sziklás domboldalakat és legelőket nem tájkertészek gondozzák és tartják rendben, hanem állatok: juhok, kecskék, és tehenek. Nélkülük eltűnne a legtöbb legelő, és elvesztenénk egy darabka különleges tájat, amely leginkább Görögországra emlékeztet.

Az udinei származású fényképész, Francesco Comello a 21. századi civilizáció által kevéssé érintett helyeket, például Belső-Oroszországot, Bolíviát vagy éppen Kubát keresi fel és fotózza szívesen. Így született az a sorozata is, amelyet egy észak-oroszországi ortodox pap zárt közösségéről készített.

A mintegy 750 km hosszú Alpok Adria turistaút, Ausztria legmagasabb hegyétől Karintián át, az osztrák-szlovén-olasz hármashatáron keresztül az Adriai-tenger partjáig vezet. Egyik szakasza az Isonzó, szlovénül Soča folyó forrása mellett fut a Trenta-völgybe, mely természeti szépségeiről és gazdag néprajzi örökségéről ismert.

Adás: Duna TV – november 12. csütörtök 7,12
Ismétlés: Duna World – november 12. csütörtök 13,47

Tovább a műsoroldalra >>

Olvasson tovább