Duna

Domovina: Új Kézműves Ház Szügyön

A november 9-i adás tartalmából.

1. Sutyinszki Jánosra emlékezünk

 

„Meghalt Sutyika, Sutyi elment, elhunyt Janko Šutinský” – október 21-én ez a hír terjedt az éterben és a közösségi oldalakon. Az emberek találkoztak, meg-megálltak, könny szökött a szemükbe és lehorgasztott vállal mentek tovább…Hosszantartó betegség után megtért teremtőjéhez Sutinszky János zenész, zeneszerző, énektanár és számos kórus karnagya. Ismerősei tudták, hogy jól kiismeri magát a rádióhullámok világában is, hiszen hosszú évtizedekig hódolt az amatőr rádiózásnak is.
2014-ben Sutyinszky János megkapta a legmagasabb állami nemzetiségi kitüntetést, a Nemzetiségekért-díjat is. A Domovina szerkesztősége az utolsó interjúkkal emlékezik rá.

szerkesztő: Antala Zsuzsanna, Bencsik János
operatőr: Békési István, Kajtsa Zoltán, Szél Zsolt, Tarkó Bálint
vágó: Csepregi János, Fackelmann Rita, Násztor Róbert

2. A magyarországi nemzetiségek jövő évi finanszírozásáról

Az idei koronavírus világjárvány alaposan megváltoztatta nemzetiségi önkormányzataink és civil szervezeteink tevékenységét. Erről és a jövő évi nemzetiségi finanszírozásról beszélgettünk Soltész Miklós államtitkárral. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.már ki is írta a nemzetiségi kulturális programok támogatásáról szóló pályázatát.
Az elnyerhető összeg alsó határa 200.000, felső határa 1,5 millió forint.
Fontos változás az idei évtől, hogy a pályázatokat kizárólag a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszeren, azaz a NIR-en keresztül lehet benyújtani, melyet a regisztrációt követően a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. weboldalán találnak meg. A pályázatok benyújtási határideje 2020. december 2.

szerkesztő: Klausz Karola
operatőr: Szél Zsolt
vágó: Pokrián Péter

3. Új Kézműves Ház Szügyön

A kormány által támogatott nemzetiségi építési beruházások fontosságát bizonyítja a nemrég Szügyön átadott Kézműves Ház is.Kialakítása összesen 13 millió forintba került, melyből a kormány 10 millióval járult hozzá. Az október közepén átadott új közösségi tér megnyitója egybeesett a Szügyi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat megalakulásának negyedszázados jubileumával is.

szerkesztő: Klausz Karola
operatőr: Pokrián Péter, Szél Zsolt
vágó: Pokrián Péter

Tartalmas szórakozást kívánunk!

2020. november 9., hétfő, 7:15 Duna
Ismétlés aznap a Duna World-ön 13:45-től!

Tovább a műsor oldalára >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább