Alpok-Duna-Adria: A levendula szigete

Az október 15-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

A Hvar – sziget hegyei között megbújó Velo Grablje falu éveken keresztül egyre inkább elnéptelenedett. 15 éve azonban ideért a vezetékes víz, az áram, a telefon és egy csapásra városias életkörülmények alakultak ki. A „Pjover“ Egyesület fiatal tagjai nagyon aktívan dolgoznak a település népszerűsítésén. A levendula pedig különös szerepet játszik a helyiek múltjában és szándékuk szerint a jövőjében is.

Borut Krajnc a legjelentősebb szlovén riport- és dokumentumfilm-fényképészek egyike. Riportjai és fotói már 30 éve a Mladina című lapban jelennek meg. Alkotásaival legszívesebben a társadalmi valóságot és a politikai eseményeket kommentálja.

Udine közelében, Ragognában található Észak-Olaszország egyik leggazdagabb, I. világháborúval foglalkozó múzeuma. Különlegessége, hogy a helytörténészek bejárták a térség első világháborús erődítményeit, lövészárkait, hogy megörökítsék, a háború alatt készült spontán feliratokat, falba vésett karcolatokat is.

Egyáltalán nem szokványos mesterséget űz egy, a bajorországi Thannhausenben élő fiatal hölgy. Ő ugyanis egy több évszázados mesterség, az állatpreparálás szakértője.

A csillagos égbolt látványa mindenkit megbabonáz. Magyarország dél-nyugati szegletében, a Zselici Tájvédelmi Körzet, Európában elsőként, egy skóciai parkkal közösen, kapta meg a Nemzetközi Csillagos Égbolt Park címet. Egy nyárvégi éjszakán látogattunk el ide, remélve, hogy hullócsillagokat is láthatunk.

Adás: Duna TV – október 15. csütörtök 7:12
Ismétlés: Duna World – október 15. csütörtök 13:47

Tovább a műsoroldalra >>

Olvasson tovább