Domovina: Csővár női hangja

Az október 5-i adás tartalmából.

1. CSŐVÁR NŐI HANGJA

Tudják-e, hogy milyen „kacsát” hordtak a fejükön a csővári fiatalasszonyok? S mit jelentett „koszorú alatt” templomba járni? Vajon hány keményített alsószoknya járt a csővári menyasszonyoknak? 4-5-7-10? Ki készíti a legízletesebb loksát, s egyáltalán milyen étel?

Csővár egy 600 lelkes kis szlovák település Nógrád megyében. A dombok, lankák övezte festői környezetben, a középkori várrom egy olyan falucskát őriz, amelynek lakóit az ősök szeretete, tisztelete, a hagyományok megőrzése vezérli már évtizedek óta. Az utcákon még a mai napig találkozhatunk a színpompás helyi népviseletet hordó idősebb asszonyokkal, s nőknek nagyon fontos szerep jut a szlovák hagyományok átörökítésében is. A Női Hang Énekkar éppen 20 éve alakult meg, belőle vált ki a ma Muskátli néven működő tánccsoport, s ennek az erős lányokból, asszonyokból, növendék bakfisokból álló csapatnak egy célja van: továbbadni, megörökíteni az utókornak, amit ők is örökül kaptak a néhai szlovák ősöktől.

Stábunk a 20. születésnapi készülődéstől egészen az augusztus 22-i nagy ünnepig követte a csővári eseményeket. Tanúi lehettünk a csővári szlovák lakodalmas színpadra állításának és számos érdekes részlet derült ki a falu múltjából is.

Gyártásvezető: Rózsa Csilla
Hangmérnök: Mráz János
Vágó: Násztor Róbert, Pokrián Péter
Operatőr: Kajtsa Zoltán, Pokrián Péter, Szél Zsolt
Szerkesztő: Antala Zsuzsanna, Klausz Karola
Rendező: Antala Zsuzsanna

2020. október 5., hétfő, 7:15 Duna
Ismétlés aznap a Duna World-ön 13:45-től!

Tovább a műsor oldalára >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább