Rondó: Szeptember a tanévkezdés időszaka

A szeptember 24-i adás tartalmából.
 

Szeptember a tanévkezdés időszaka, így a Rondó mai adását mi is ezzel indítjuk. Emellett több kiállítást is nézőink figyelmébe ajánlunk, valamint az irodalom világában is barangolunk. Tartsanak Velünk!

UKRÁN ISKOLÁK TANÉVNYITÓJA
Első alkalommal szervezett közösen tanévnyitót a Budapesten működő két ukrán hétvégi iskola, az Ukrán Országos Önkormányzat Vasárnapi Iskolája, valamint a görögkatolikus egyházhoz kötődő Ridna Skola. A családi nappal egybekötött eseményen számos izgalmas játék várta a kicsiket és nagyokat egyaránt, ezzel is erősítve az összetartozás érzését.

HÍREK
• Nemzetiségi tanulmányi ösztöndíj – Ritter Imre
• Megújul az Örmény Kulturális Központ

MAGYARORSZÁG ÉS A VISZTULAI CSODA
100 évvel ezelőtt az első világháborúból vesztesen kikerült Magyarország még nehéz helyzetében is támogatta a függetlenségért élet-halál harcot vívó lengyeleket a bolsevikok elleni háborúban. A jubileum alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum a Lengyel Hadsereg Múzeumával és a budapesti Lengyel Intézettel közösen állított össze kiállítást, Magyarország és a visztulai csoda címmel.

KULTURÁLIS AJÁNLÓ
A szabadság felé – kiállítás Stanisław Markowski fényképeiből a Lengyel Intézetben a Szolidaritás megalakulásának 40. évfordulója alkalmából

Varsói Csata 100. diadalív
A Varsói Csata 100. évfordulójára lengyel-magyar fotómontázzsal emlékeznek a Lengyel Intézetben.

V4 30. évfordulója plakátpályázat
Október 18-ig még lehet nevezni a Lengyel Intézet nemzetközi plakátpályázatára, amelyet a Visegrádi csoport megalakulásának 30. évfordulója tiszteletére a lengyel Külügyminisztériummal közösen írtak ki. A pályázat célja, hogy a jubileum alkalmából olyan plakátok szülessenek, amelyeket a közös történelem, a kulturális párbeszéd és a V4-es országok értékei inspirálnak. Bővebb információt a Lengyel Intézet honlapjának találhatnak.

Jelenlét Fesztivál
A járványügyi korlátozások miatt a márciusban elhalasztott JelenLét Fesztivált, október 5. és 11. között rendezik meg a Nemzeti Színházban. A fesztivál egy hete alatt 18 előadást láthatnak a nézők.

Nektaria Karantzi koncert
A Szent Efrém Férfikar idei Orientale Lumen sorozatának záróakkordjaként a görög Nektaria Karantzi énekesnővel ad közös koncertet október 3-án este fél 8-tól a Belvárosi Nagyboldogasszony templomban.

BEMUTATJUK AZ ORSZÁGOS IDEGENNYELVŰ KÖNYVTÁRAT
John Lubbock angol régész mondta: a könyvtárban ülve akár az univerzum összes sarkába eljuthatunk. Ha pedig valaki az Országos Idegennyelvű Könyvtárat választja, akkor a nemzetiségi irodalom világában is barangolhat.

PLOSZKINA VASZIL NOVELLÁSKÖTETE
Az Országos Idegennyelvű Könyvtár számos nemzetiségi könyvbemutatónak is otthont ad. Legutóbb a Magyarországon élő ukrán újságíró, Ploszkina Vaszil novelláskötetét ismerhették meg az olvasók.

ÖRMÉNY BÚCSÚ GYERGYÓBAN
10. alkalommal szerveztek búcsút a gyergyószentmiklósi magyarörmények. Szeptember közepén kulturális és művészeti programok várták az érdeklődőket, amely az örménység, és más erdélyi, kisebbségben élő nemzetek értékeit mutatta be.

Adásunk végén a lengyel származású fuvolaművész, Deák Juli zenél.

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – szeptember 24., csütörtök, 6:45

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább