Hrvatska Kronika: A bácskai horvátok 11. hercegszántói zarándoklata

A szeptember 23-i adás tartalmából.
 

– Életének 93. esztendejében elhunyt Mándics Mihályra emlékezünk
Életének 93. esztendejében elhunyt dr. Mándics Mihály pedagógus a Csávolyi Általános Iskola nyugalmazott igazgatója, a Magyarországi Délszlávok Demokratikus Szövetségének volt főtitkára, a Bunyevác Kultúrkör, a csávolyi helytörténeti gyűjtemény és a Falumúzeum alapítója, a Magyar Néprajzi Társaság emlékplakettjének tulajdonosa, számos a bunyevác horvátok helytörténetét és népi hagyományait feldolgozó könyv szerzője. (Balatinácz Renáta)

– A bácskai horvátok 11. hercegszántói zarándoklata
Vannak zarándokhelyek, amelyek különös módon vonzzák az embereket, akik örömmel látogatnak oda, hogy megtapasztalhassák az élő Istennel való találkozás élményét, érezzék a békességet, a boldogságot és a szeretetet. Ilyen a hercegszántói Vodica-Mária kegyhely is, ahol szeptember 5-én Kisboldogasszony napján tartották a bácskai horvátok 11. zarándoklatát. (Balatinácz Renáta)

– Mándity Anna tanárnő életútja
Mándity Anna tanárnő Hercegszántón született. Az általános iskola befejezése után Budapestre ment gimnáziumba. Az érettségit követően tanulmányait a Zágrábi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán folytatta. Negyven évet töltött az oktatásban, sőt nyugdíjba vonulása után is dolgozik a budapesti HOSIG-ban.
(Pavlekovics András)

– Hercegszántói Táncok a Tanac Néptáncegyüttes előadásában
A felvétel 2018-ban a Tanac Néptáncegyüttes fennállásának 30. évfordulója alkalmából készült Pécsen a Nemzeti Színházban.

Megszólalók:
dr. Mándics Mihály
Bacsmai László
Balatinác István
Rónainé Barics Márta
Szabó Zrinka
Mándity Diana
Mándity Anna

Hrvatska Kronika – Duna – szeptember 23., szerda, 6:50

Szerkesztő: Pavlekovics András

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább