Alpok-Duna-Adria: A Miramare-kastély parkja

A szeptember 17-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

Hallottak-e már a küszvágó csér nevű vándormadárról, amely hazánkban is költ, de legfőbb élőhelye, a Száva és a Dráva folyók területén, Horvátországban és Szlovéniában található.
A két ország tudósai közös projekt keretében tanulmányozzák és védik ezt a madárfajt, amelyre az ember már évek óta veszélyt jelent, elsősorban a kavicsbányászat, az ipari létesítmények és különösen a vízerőművek miatt.

10 méter magasból, a felső lombkoronaszintről leshet bele az erdő életébe, aki ellátogat Makóra, az ország második lombkoronasétányára. A csaknem 200 méter hosszú magaslati tanösvény állomásain testközelből ismerhetjük meg a Maros menti puhafás ligeterdő élőlényeit. A Körös – Maros Nemzeti Park egyedülálló rovarvilága mellett énekesmadarakkal, ölyvekkel, fekete gólyával találkozhatunk az ügyességi elemekkel is felszerelt sétány magaslatából. A bátrabbak pedig akár le is csúszhatnak a csaknem 20 méteres kilátótoronyból.

A szlovéniai Tengermellék legnagyobb és technikailag legjobban felszerelt partizánnyomdájában nyomták 1944-ben és 1945-ben a Partizán Napló című lapot. Ez volt az egyetlen újság, amely a megszállt Európában minden egyes nap megjelent, hiszen az ellenállók a nyomdát a legnagyobb titokban működtették. Regénybe illő történetének köszönhetően, a nyomda máig teljesen épen maradt és kultúrtörténeti emlékhelyként 1947 óta óta várja a látogatókat.

Régen Felső- és Alsó-Bajorországban egyaránt elterjedt volt az úgynevezett túlnyúló tetős háztípus, különösen is a Hallertau-i körzetben. Egy ilyen régi házat teljes egészében lebontottak, elemeire szedték és átszállították egy másik helyszínre, ahol az újonnan épített alapfalakon, az eredetinek teljesen megfelelő formában építették fel újra.

Trieszt egyik emblematikus műemléke, a Miramare-kastély parkja, hosszú idő után, a közelmúltban újra megnyitotta kapuit. A teljes átalakításon átesett 19. századi kastélykert, ismét régi pompájában tündökölve várja a látogatókat.

Adás: Duna TV – szeptember 17. csütörtök 7:06
Ismétlés: Duna World – szeptember 17. csütörtök 13:45

Videó ajánló

Olvasson tovább