Hrvatska Kronika: Középiskolai tanárok továbbképzése Budapesten

A szeptember 2-i adás tartalmából.
 

Dumovits István aranymiséje Horvátzsidányban
Dumovits István atya papi szolgálatának 50. évfordulóját ünnepelte aranymisével Horvátzsidányban, amire nem csak a plébánia területéről érkeztek hívők, paptársak és apácák, hanem a környékről is. A horvátzsidányi Keresztelő Szent János templomban, amelynek építését 1836-ban zágrábi ferencesek kezdték meg, már 42 éve Dumovits István a plébános. A papi hivatás iránt már gyerekként, szülőfalujában Peresznyén is késztetést érzett.

Középiskolai tanárok továbbképzése Budapesten
Az új tanév megkezdése előtt továbbképzésen találkoztak a budapesti és pécsi horvát gimnáziumok horvát nyelv és irodalom szakos tanárai a fővárosi Horvát Általános Iskolában és Gimnáziumban. A szakmai konferencia szervezője az egy éve alapított és az Országos Horvát Önkormányzat égisze alatt működő Metodika Horvát Pedagógiai és Módszertani Központ volt.

Gasztronómiai és sportnap Potonyban
A koronavírus okozta nehézségek ellenére Potonyban, ezen a kis Dráva menti településen, mégis sikerült gasztronómiai és sportnapot szervezni. Igaz, a résztvevő kevesebb volt a megszokottnál, de a jelentősége a Dráva menti horvát közösségek számára annál nagyobb. A potonyi szabadidőparkban megrendezett idei horvát gasztronómiai fesztiválon és éjjeli labdarúgó tornán 15 főző- és 6 labdarúgócsapat vett részt. A rendezvény fontos a település számára, melynek vezetői szorgalmasan óvják és ápolják a horvát nyelvet és hagyományokat.

Hrvatska Kronika – Duna – szeptember 2., szerda, 6:50

Szerkesztő-műsorvezető: Sákán Tímea

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább