Domovina: Pásztorok varázsa

A július 20-i adás tartalmából.

1.PÁSZTOROK VARÁZSA

A Külhoni Szlovákok Vasárnapja a szlovákiai Gyetván.
Mindig a kora délutáni órákban rendezik meg, amikor jó, ha kéznél van egy esernyő. Ha nem az eső, akkor a hőség miatt. Tavaly a szervezők és a szereplők is egy kicsit azon izgultak, hogy gyönyörű műsorukat el ne mossa az eső. A külhoni szlovákok közös műsorának ez volt a 46. évfolyama itt, a Polyána-hegyaljai Folklórfesztiválon. A 2020-as, eredetileg július második hétvégéjére tervezett folklórfesztivál elmarad.
A döntést még áprilisban jelentette be Ján Šufliarsky, Gyetva (Detva) polgármestere. A város vezetése a programtanács és a szervezőbizottság véleményével összhangban döntött így.
„Az egészség a legfontosabb, elsősorban erre és a városlakók valamint a fesztivál résztvevőinek életére kell gondolnunk, akiket nem tehetünk ki a járványveszélynek. Nem sodorhatjuk őket semmilyen veszélybe.” – nyilatkozta a polgármester. A jubileumi, 55. folklórfesztivált jövőre rendezik meg, s ha minden jól megy, a szokott időpontban, július második hétvégéjén. A tervek szerint az idei programot is akkor, egy év múlva nézhetik meg az érdeklődők. A felvételek a tavalyi Külhoni Szlovákok Vasárnapján készültek, melynek címe „Pásztorok varázsa” volt. A külhoni szlovák művészeti együttesek, csoportok, szólisták közös programját Vlastimil Fabišík rendezésében
az Ausztráliából, Franciaországból, Romániából, Lengyelországból, Szerbiából, Csehországból és Magyarországból érkezett szlovákok vitték színre.
A Domovina adásában megpróbáljuk megidézni a 90 perces műsor hangulatát. A rendezvényt 2019. július 14-én tartották. Magazinunk az RTVS felvételeiből válogatott.

Szerkesztő-rendező: Bencsik János
Operatőr: Vojtech Balog, Juraj Novacsek, Michal Schneier, Peter Nôta, Juraj Fiľo
Vágó: Násztor Róbert

2020. július 20., hétfő, 7:15 Duna
Ismétlés aznap a Duna World-ön 13:50-től!

Tovább a műsor oldalára >>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2020/07/detva_2019.mxf_.00_00_51_12.Still001-1024x576.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább