Alpok-Duna-Adria: A kendők szigete

A július 9-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

Hamarosan Francia Guyana területén egy rakétát lőnek ki, amely a Földtől 530 kilométeres távolságra juttatja el a TRISAT műholdat. Szlovénia ezzel felkerül azon országok listájára, melyeknek a világűrben saját szatellitjük van. Ez azért is nagy siker, mert a TRISAT egy olyan nanoszatellit, amelyet Szlovéniában fejlesztettek ki és gyártottak le.

A NORDIC WALKING – amelyet “Mindenki sportjának” szoktak nevezni – egyre népszerűbb Magyarországon is. Ez a speciális gyalogló technika nagyon hasonlít a természetes emberi mozgáshoz, csak számos pozitív dologgal egészül ki. A speciális botok alkalmazása miatt ugyanis a kar és a felsőtest izomzata többet teljesít, és ez kifejezetten fontos a gerinc mély hátizmainak erősítéséhez. Természetesen edzi a lábakat is, de nem terheli meg a szervezetet annyira, mint a futás.

A horvát „hacol“ szó az olasz „fazoletto“ eltorzított alakja. A közép – dalmáciai Murter szigeten fekvő Betinában így hívják a kendőt, amelynek komoly múltja van. A helybeli asszonyok szerint, míg ma a nők táskákkal és cipőkkel dicsekednek, valaha kendőkkel tették ugyanezt. Akár egy hétig is elmentek kapálni, hogy megvegyék a legkülönlegesebb ékességet. Ma már csak ünnepélyes alkalmakon hordják.

A siketfajd ritka állat, faja veszélyeztetett. A vadászat mellett természetes ellenségek is leselkednek a fajdokra, például a helyenként túlszaporodó nyestek. Az évenkénti dürgéskor, azaz a párzási időszakban, különleges színjáték tanúi lehetünk: a fajdkakas messze hallatszó csettintéseivel, felborzolt tollával igyekszik elcsábítani valamelyik tyúkot, ám azokból egyre kevesebb van. A dél-tiroli hegyekben az egyik fajdkakas jó barátságba került egy 80 esztendős gazdával.

Volt idő, mikor a zenében is az angol számított világnyelvnek. Napjainkban azonban divatba jött a német nyelv. Még trendibb, ha nyelvjárásban énekel valaki, mint például a bajor „La Brass Banda” vagy az a lányzenekar, akik most mutatkoznak be Önöknek. A nevük „Lumpamensch”, szabad fordításban „Vásott leányzók”.

Adás: Duna TV – július 9. csütörtök 7,15
Ismétlés: Duna World – július 9. csütörtök 13,45

Tovább a műsoroldalra >>

Videó ajánló

Olvasson tovább