Srpski ekran: A szerb egyháztörténet egy elfeledett személyiségét mutatjuk be

A június 30-i adás tartalmából.
 

– A magyarországi Szerb Intézet nemrég kiírt pályázatának egyik díjazottja Cveta Vuković történész volt, a dunaszekcsői szerb templom gondoka, mégpedig A szerb Dunaszekcső története mozdulatlan műemlékek és feliratok című tanulmányért. Erről az érdekes kutatómunkáról valamivel többet tudhatnak meg mai első riportunkban.

Megszólaló: Cveta Vuković,történész

– A műsor folytatásában a szerb egyháztörténet egy elfeledett személyiségét mutatjuk be, az egykori aradi püspököt, a szentendrei származású Sinesije Živanović személyében.
A Bánát romániai részén, Arad város szélén áll az Arad Gaj kolostor, azon a településen, ahol régóta jelentős számú szerb lakosság él. Habár a kolostor ma már a Román Ortodox Egyházhoz tartozik, így kevésbé ismert, hogy alapítója Sinesije Živanović, a néhai aradi püspök volt, aki nyári rezidenciának szánta. Az Oszlopos Szent Simeonnak szentelt kolostori templomban helyezték örök nyugalomra 1768-ban, további hat szerb püspökkel közös sírba.

Megszólaló: Kosta Vuković, művészettörténész

– Az utolsó riportban Balatonfenyvesre invitáljuk önöket, ahol nemrég sikeresen véget ért egy újabb Vuk Karadžić szerb nyelvi tábor.
Habár a 21. Vuk Karadžić szerb nyelvi tábor sorsa a koronavírus járvány miatt bizonytalan volt, a Szerb Pedagógia és Módszertani Központnak mégis sikerült megszervezni a szállást és érdekes tartalmat biztosítani a szerb iskolák tanulói részére.

Megszólalók: Dragana Meseldžija, Dusanka Gavrilović , Dejan Mladenović (tanárok), Nađa Ibrahim, Veljko Krulj, Lena Ember, Sergej Caba (tanulók)

Srpski ekran – Duna –  június 30., kedd, 6:45
Ismétlés aznap 13:20-tól a Duna World csatornáján.

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább