×

Domovina: Nemzeteink - egy diplomata szemszögéből

A július 6-i adás tartalmából.

NEMZETEINK – EGY DIPLOMATA SZEMSZÖGÉBŐL

Rastislav Káčer tapasztalt diplomata. Washingtonban volt szlovák nagykövet, Szlovákia NATO csatlakozásakor pedig a honvédelmi minisztérium államtitkáraként dolgozott. 2013 őszétől 2018 nyaráig Szlovákia budapesti nagykövete volt. A hazai szlovákság körében szerzett csaknem ötéves tapasztalatairól és a magyar-szlovák, szlovák-magyar kapcsolatokról beszélgettünk vele.

Két gondolat tőle – kedvcsinálónak:
„ Budapesten élve jövünk rá, hogy a kulturális értelemben vett nemzet, ami sokkal régebbre vezethető vissza, mint a politikai náció,
hihetetlen mértékben köt bennünket a magyarokhoz. Nem tudom, hogy Európában van-e még másik két olyan nép, akik együtt élve, közös úton, kéz a kézben haladva váltak volna modern nemzetekké?“
„Van egy saját magunk által teremtett mítosz a szlovákok alárendeltségéről, másodrendűségéről, elnyomott nemzet mivoltáról.
Úgy gondolták, hogy az itt élő szlovákok is csak szolgák, szolgálólányok, kocsisok, tutajosok voltak. A budapesti szlovák, az csak tutajos lehetett… Ez teljes értelmetlenség! Ha az ember végigjárja Budapestet, rájön, hogy a szlovák-magyar együttélés csúcsán ebben a városban több tízezer szlovák élt. A budapesti szlovák közösség szerkezete is teljesértékű volt.
Minden foglalkozás képviseltette magát, a munkásoktól, szolgálóktól, kocsisoktól, tutajosoktól a legműveltebb értelmiségi rétegig! Ezt bizonyítja pl. az Andrássy úti Bobula-palota, vagy Hugyecz László, a besztercebányai származású híres építész és sok más szlovák nagyvállalkozó munkássága. Számos szlovák nemes élt a fővárosban. Egy időben 5 szlovák nyelvű napila jelent meg Budapesten.
Két szlovák színház működött. Az erős magyarosító törekvéseket
és a pár év elnyomást megelőző időben virágzott itt a szlovák kultúra.
S az a bizonyos elnyomás volt ugyan, de csak rövid ideig tartott.
Pár évből pedig nem gyárthatunk ezeréves mitológiát…!“

Gyártásvezető: Rózsa Csilla
Technikus: Mráz János
Vágó: Csepregi János
Operatőr: Szél Zsolt
Szerkesztő-rendező: Antala Zsuzsanna

2020. július 6., hétfő, 7:15 Duna
Ismétlés aznap a Duna World-ön 13:50-től!

Tovább a műsor oldalára >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább