KVARTETT: Őshonos gyümölcsfáink

A június 18-i adás tartalmából.
 

20 éves a Kvartett, a Visegrádi Négyek közszolgálati televízióinak közös magazinja.

Őshonos gyümölcsfajtáinkat idézi fel műsorunk és azt a pótolhatatlan veszteséget, amelyet az okozott, hogy az elmúlt századokban egyre inkább kiszorultak a termesztésből. Pedig régen szinte minden kertben, sőt úton- útfélen ott magasodtak, ízletes és vitamindús táplálékot kínálva, nem szólva a feldolgozásuk számtalan lehetőségéről.
A „gyümölcsmentő” pórszombati erdész és a szlovák Pangea Polgári Társulás a kihalófélben lévő fajták megmentésére törekednek. Csehországban újra ültetnek berkenyefákat, hiszen nemcsak gyümölcsük gyógyító erejű, de a fanyaguk is sokrétűen felhasználható.
A lengyel somfák több mint száz évig termőképesek és van olyan fa amelyről 1 mázsányi termést is le lehet szüretelni. A Bolestraszycei Füvészkertben található sokéves ültetvény az egykori igazgató munkájának eredménye, aki még a 80-as években som magokat és csemetéket hozott ide régi kastélyparkokból.
Ha kíváncsiak arra, hogy kik és miért küzdenek ma megszállottan – országhatároktól függetlenül – az őshonos gyümölcsfák visszatelepítése miatt, tartsanak velünk!

Adás: Duna TV – június 18. csütörtök 7.15
Ismétlés: Duna World – június 18. csütörtök 13.50

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább