Hrvatska Kronika: Révfalura emlékezünk

A június 17-i adás tartalmából.
 

Az új Mura-híd projekt a „Mura Régió” Társulás vezetésével valósul meg,

Drágovácz Márk nyugdíjas meteorológus életútja, aki hosszú éveken keresztül volt Pogány polgármestere,

Révfalura emlékezünk – horvát nyelvű szent mise a település védőszentjének Jézus Szívének ünnepén.

A „Mura Régiót” öt évvel ezelőtt alapították. A társulást Tislér István az OHÖ Közgyűlésének képviselője vezeti, aki hosszú éveken keresztül Tótszerdahely polgármestere volt. Sok energiát fektet az új Mura-híd projekt megvalósulásába és intenzíven dolgozik a két szomszédos nép kapcsolatainak fejlesztésén. Az öt évvel ezelőtt megalakult Mura Régió – Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás uniós projektjének köszönhetően megkezdik a Kotoriba-Murakeresztúr híd tervezési munkálatait, két év múlva pedig az építkezés is megindulhat. Éppen zajlik a 2024-ig tartó projekt dokumentációjának előkészítése.

Pécs melletti Pogányban kis létszámú horvát közösség él. A lakosság a bosnyák-horvát szubetnikai alcsoporthoz tartozik, amely a török hódítások elől menekülve érkezett ide. Ehhez a horvát közösséghez tartozik Drágovácz Márk is, aki Pogányban született, több mint 40 évig vezette az ottani meteorológiai állomást, három mandátumban pedig szülőfalujának polgármestere volt. A közelmúltban ünnepelte meg 70. születésnapját. Ebből az alkalomból kérdeztük, hogyan néz vissza az elmúlt évekre és szülőfalujára, Pogányra.

A magyarországi horvátok országos zarándoklatára idén június 19-én Révfalun került volna sor Jézus Szentséges Szívének ünnepén. Sajnos a koronavírus járvány miatt a zarándoklatot lemondták. A hívők azonban az érvényben lévő előírások betartásával kétnyelvű szent misén vehetnek részt a harangláb melletti szabad területen. A következő percekben a nyolcvanas években elnéptelenedett Révfaluban öt évvel ezelőtt megrendezett IX. Országos Horvát Zarándoklatra emlékezünk.

Hrvatska Kronika – Duna – június 17., szerda, 6:45

Szerkesztő: Pavlekovics András
Műsorvezető: Füri Tamás
Riporterek: Pavlekovics András ,Füri Tamás,Balatinácz Renáta
Operatőr: Bede Sándor
Vágó: Gergely Balázs
Műszaki vezető: Strasszer László

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább