Rondó: A valódi összefogás fontossága

A június 4-i adás tartalmából.
 

Idén június 4. a trianoni békeszerződés aláírásnak 100. évfordulója, amely a Kárpát-medencében élő minden nemzetiség életét felborította. Ezért a Rondó e heti adásában a nemzeti összetartozás napján és a koronavírus járvány árnyékában a valódi összefogás fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet.

„NEMZETI(SÉGI) ÖSSZETARTOZÁS”
A Szent Efrém Férfikar hitvallása, hogy próbálja a sokféle „nyelveken szólást” / a több nyelven való megszólalást minél autentikusabban megvalósítani. Ezért a nemzeti összetartozás napja alkalmából közös fohászkodásra hívta a Kárpát-medencében élő nemzetiségek képviselőit, hogy amíg csak lehet, a felhúzott falakon is áthallatszódjék a tisztelet és a szeretet hangja. A koncerten 15 nyelven szólalt meg a Miatyánk, valamint egy-egy Szűz Máriához énekelt népének, vagy himnusz is felcsendült.

NEMZETISÉGI HÍREK A JÁRVÁNYHELYZETBEN
A koronavírus járvány miatt március közepe óta csend van az ország valamennyi oktatási intézményben. A diákok otthonaikban, digitális távoktatás keretében tanulnak. És habár az elmúlt 3 hónapban a hétköznapok csendesebben teltek, de az élet nem állt meg. Szép számmal akadtak ünnepnapok is, amelyekről egészen újszerűen emlékeztek meg nemzetiségeink.

• Online Cirill és Metód ünnep a bolgár iskolában
• Görög online szolidaritási rendezvény
• Vishivanka nap az ukránoknál
• Felhívások:
o Online ukrán versmondó verseny
o Lengyel Rajzpályázat
o Ellopták Papageorgiu Andrea festményét

IRODALOM
Pandzaris Dinát, mint görög származású énekesnőt ismertük meg. És azt is tudtuk róla, hogy a szefárd zene királynőjének nevezik. Most egy versét halljuk tőle.

DR. DUDORR
A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány küldetése, hogy humort és nevetést vigyen az arra rászorulók életébe. A járvány és karantén ideje alatt sem volt ez másként, ezért az utóbbi hetekben online videóhívás formájában igyekeztek játékkal, zenével, trükkökkel élő és izgalmas élményt nyújtani a kis betegek számára. Most egy korábbi portrénkkal mutatjuk be a bohócdoktorok munkáját és a görög származású Sztratoszt, akit a gyerekek csak úgy ismernek Dr. Dudorr.

KIJEVI SZÓFIA EGYHÁZI KÓRUS A BAZILIKÁBAN
A járványügyi korlátozások elsőként a koncerteket érintették. Több kórus is online formában igyekezett élményt nyújtani közönségének. Sokunknak hiányoznak ezek a varázslatos események, így örömmel idézzük fel az egyik tavalyi kedvencünket, amikor a budapesti Szent István Bazilikában vendégszerepelt a kijevi Szófia Egyházi Kórus a megbékélés jegyében.

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – június 4., csütörtök, 6:50

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább