Alpok-Duna-Adria: A Balkán zenésze

A június 11-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

A különleges körülmények és a karantén miatt az emberek visszahúzódtak otthonaikba, úgyhogy az európai városok egy csapásra megváltoztak. A koronavírus miatt kialakult vészhelyzet alatt így volt Zágrábban is. Amikor a horvát főváros a munkanap közepén is kihaltnak tűnt, egy helyi fényképész úgy döntött, fogja a fényképezőgépét és megörökíti a megváltozott valóságot.

Egyfajta időutazás részesei lehetnek azok, akik ellátogatnak a kunszállási Órák Házába. Más-más korok, tájak, életformák jellemző időmérőit gyűjtötte össze az elmúlt negyven évben a dél-alföldi Hatvani Béla. A szépkorú férfi azt vallja, hogy ha az idő kerekét visszafordítani nem is lehet, érdemes olyan elfoglaltságot, hobbit, hasznos időtöltést választani, ami ősz fejjel is fiatalon tartja az embert.

A Nürnberg melletti, Steinben, közel 90 éve működik egy szabadtéri terrárium. Ahogy a helyiek mondják, a kis földi paradicsomban, a frankföldi látogatók nemzedékei csodálhatták meg a levelibékák, kígyók, gyíkok világát.

A szlovén Robert Pešut – Magnifico három évtizeddel ezelőtt döntött úgy, hogy zenész lesz. Azóta ontja a slágereket, keveri a szubkultúrákat, a hazai és külföldi fiatalokból és idősebbekből álló rajongótábora legnagyobb örömére. Egyedülálló hangzásvilág jellemzi s talán ő a Balkán egyik legautentikusabb zenésze.

A dél-tiroli Pustertalba látogatunk, mégpedig egy baromfiudvarra, ahol a gazdasszony 15-féle tyúkot és kakast tart. A békésen egymás mellett élő állatoktól a farm gazdája azt is megtanulta, hogy a természetben mindennek megvan a maga logikája:például a tyúkok-kakasok is házaspárok módjára élnek együtt.

Adás: Duna TV – június 11. csütörtök 7,05
Ismétlés: Duna World – június 11. csütörtök 13,50

Tovább a műsoroldalra >>

Olvasson tovább