Hrvatska Kronika: A Magyarországi Horvátok Szövetsége idén ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját

A június 3-i adás tartalmából.
 

A Magyarországi Horvátok Szövetsége idén ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját. Legnagyobb civil szervezetünk kezdetben a magyarországi horvátok legmagasabb politikai testületeként is működött. A munkát önkéntesek végzik, akik a horvát közösség érdekeit szem előtt tartva sokat tesznek gazdag nyelvi és kulturális örökségünk megőrzéséért. A felelős minisztérium már az év elején biztosította a Szövetség működéséhez szükséges pénzügyi támogatást. Legnagyobb civil szervezetünk elnökét arról kérdeztük, mire fordítják a támogatást, illetve mit lehet a 2020-as tervekből megvalósítani.

Tavaly a mohácsiak új épülettel gazdagodtak, ahol a mohácsi sokácok gazdag múltját és hagyományait bemutató interaktív múzeum kapott helyet. A Sokác Ház az Európai Unió pénzügyi támogatásával épült egy határon átnyúló projekt keretében. A partner Čepin Járás volt a szomszédos Horvátországból. A következő percekben bemutatjuk az interaktív kiállítást és annak vizuális elemeit, majd régi mesterségekkel és mesteremberekkel ismerkedhetnek meg. Végül megmutatjuk, hogy készül az igazi sokác köcsögös bab.

A horvátok között legelterjedtebb és legismertebb pünkösdi szokás a királynéjárás. A népviseletbe öltözött lányok, azaz a királynék járják a falut és alkalomhoz illő dalokat énekelnek. A mágikus jókívánságokkal végződő szokás célja a termékenység megünneplése. A népszokást a szalántai „Marica” Kulturális és Művészeti Együttes fiatal táncosai is ápolják és Németiben minden évben házról házra járnak.

Hrvatska Kronika – Duna – június 3., szerda, 6:40

Szerkesztő-műsorvezető: Balatinácz Renáta
Riporter: Füri Tamás

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább