Alpok-Duna-Adria: Nők a harangozóiskolában

A május 14-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

Eljött az ideje a tavaszi nagytakarításnak odahaza és a természetben is.
Egy német búváregyesület évről évre több tavat is megtisztít Augsburgban és környékén, társadalmi munkában. Önkéntes tevékenységük során gyakran ijesztő hulladékok is felszínre kerülnek.

Május 24-e az Európai Nemzeti Parkok Napja. A Kiskunsági – Magyarország második nemzeti parkjaként létesült
1975-ben. Ez a táj is az ember és a természet sok százéves együttélésének emlékeit őrzi. Legértékesebb területei a szikes pusztái, tavai, buckái, mocsarai és ártéri erdői. Egyik különleges rétjén különböző orchidea félék, mocsári kardvirág és szibériai nőszirom is láthatók. Idén – mint oly sok előző évben már – a növények, az eső hiányát sínylették meg.

Brseč középkori város, amely az Isztriai – félszigeten található, mindössze húsz kilométer távolságra Opatijától. Kicsiny tengerparti városka, nagy tervekkel: a térség első golfpályájától, az élelmiszeripar fejlesztéséig. Mindez remélhetőleg a hagyományos mezőgazdaság és a modern turizmus szerencsés ötvözésével meg is valósítható.

Stane Kregar a második világháború előtti néhány év, s főleg az azt követő időszak szlovén képzőművészete meghatározó, kulcsfontosságú szerepet betöltő művészeinek egyike. Számos alkalommal állt elő a festőművészet fejlődését szolgáló fontos kezdeményezésekkel, úttörő szerepet vállalva, de eközben templomok számára is dolgozott.

A Karni-Alpok egy eldugott kis településén, Zuglióban évszázados hagyományokat írtak felül a helyi plébánián azzal, hogy immár nők is lehetnek harangozók. Napjainkban már tanfolyamokat is indítanak számukra. Aki kipróbálta már a harangozást, állítja, hogy nem pusztán fizikai erőkifejtést követelő munka, de jó szórakozás, sőt egyfajta sajátos önmegvalósítás is lehet.

Adás: Duna TV – május 14. csütörtök 7:10
Ismétlés: Duna World – május 14. csütörtök 13:50

Tovább a műsoroldalra >>

Olvasson tovább