Alpok-Duna-Adria: A ferencesek mesés szigete

Az április 30-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

A diplomácia és a nemzetközi kapcsolatok világára jellemző, hogy még ma is többnyire a férfiak területe. A szlovén külügyminisztérium ezért úgy döntött, hogy egy olyan projekt megvalósításába fog, mellyel fellépnek az előítéletek ellen és arra biztatják a fiatal nőket, hogy merjenek nagyot álmodni és fontolják meg a nemzetközi kapcsolatokban rejlő lehetőségeket.

Aki rendelkezik személygépkocsira jogosítvánnyal és különleges kirándulásra vágyik, az az Allgäu-beli Nesselwangban talál magának kedvére valót. Itt ugyanis, rövid oktatást követően, veterán traktort bérelhet és kipöföghet vele a természetbe.

A Krka Nemzeti Parkról készült fényképek közül talán az egyik legismertebb a Visovac-tavon található kis szigetet és a rajta magasodó templomtornyot ábrázolja. A tó valójában folyó, amely a különleges mészkőlerakódásoknak köszönhetően alakult ki, egy kiemelkedő sziklával a közepén. Az 1400 négyzetkilométernyi terület egészen a mai napig elegendőnek bizonyult arra, hogy a ferences szerzeteseknek otthont biztosítson.

A 19. század során egyértelműen Trieszt lett a Habsburg Birodalom legfontosabb tengeri kijárata. Nem csoda, hogy a kikötővárost az udvar mielőbb össze szerette volna kapcsolni a birodalom fővárosával, Béccsel. Így indult meg az úgynevezett Déli Vasútvonal építése, melyet abban az időben elképzelhetetlen gyorsasággal, igen rövid idő alatt fejeztek be.

Kilenc évesen már vezetett, gyerekkora óta autóversenyző édesapja mellett szívta magába az autók szeretetét a 14 éves bordányi Béres Dorina, aki ma már roncsderbiken versenyez. A fiatal lány alig várja, hogy pár év múlva jogosítványa lehessen és végre forgalomban is vezethessen. A szakemberek szerint az autósportban fényes jövő előtt áll.

Adás: Duna TV – április 30. csütörtök 7:10
Ismétlés: Duna World – április 30. csütörtök 13:50

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább