Alpok-Duna-Adria: Spliti hangulatok

Az április 16-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

Éghajlata, építészete, és jelképei alapján Split tipikus dalmát, mediterrán város. A helybeliek nagyon büszkék erre. Minden változás viharos reakciókat vált ki. Tizenöt évvel ezelőtt a tengerparti sétány felújítása, most pedig a halpiac külső részének eltávolítása borzolta a kedélyeket.

Johann Wilhelm Spaeth 1835-ben alapította meg az első nürnbergi gépgyárat, és jelentős hatással volt a 19. századi bajor ipartörténetre. Építményei, elsősorban hídjai, darujai, acél- és vasszerkezetei mindmáig láthatók. Az építész leszármazottai most azon dolgoznak, hogy életre keltsék a zseniális feltaláló emlékét.

Andrea Bianco 21 esztendős korában veszítette el a látását, de álmát, hogy szobrász legyen, nem adta fel.Sajátos küldetésként fogja fel, hogy sorstársainak segítsen teljesebb életet élni. Így például egy érzékenyítő kezdeményezést hozott létre, amely a múzeumokban erősítené a „kézzelfoghatóságot”. A tapintható vagy úgynevezett „láthatatlan” múzeum azonban még a látók számára is különleges élményt jelent.

Magyarország szikvízgyártó nagyhatalom. Jedlik Ányos a 19. század közepén helyezett el először csövet a túlnyomással működő szifonban, amellyel még jobban megőrizhető a víz szén-dioxid-tartalma, és ő volt az, aki kifejlesztette a szikvíz töltőgépet – így születhetett meg a szódásmesterség. A szódavíz ma már hungarikum, és azt minden magyar tudja, hogy a fröccs mással nem is jó.

Zvonko Čoh az utóbbi évtizedek egyik legismertebb szlovén illusztrátora. Szellemes rajzai sok aprólékos részletet rejtenek, azokkal újságok címlapjain, gyermek- és ifjúsági magazinok lapjain találkozhatunk, de a művész számos képeskönyvet készített, illetve készít napjainkban is.

Adás: Duna TV – április 16., csütörtök, 7:10
Ismétlés: Duna World – április 2. csütörtök 13:47

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább