×

Domovina: A hímestojások művésze

Az április 6-i adás tartalmából.

1. Kepenyes Pál Kossuth-díjas lett
Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából magas állami kitüntetéseket adományozott. Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutásáért
Kossuth-díjban részesült Kepenyes Pál, kondorosi szlovák származású szobrász- és ötvösművész is. 1956-ban hagyta el Magyarországot és Mexikóban talált új otthonra. Azonban rendszeresen hazajár szeretett szülőföldjére. Utolsó hazai kiállítását 2017-ben Káosz címmel mutatta be a Pesti Vigadóban. S ha figyelmesen hallgatják őt, rájönnek, hogy ez a kivételes gondolkodó
talán már előre megsejtette a mára fenyegetővé vált világjárványt is…

szerkesztő: Antala Zsuzsanna
operatőr: Szél Zsolt
vágó: Csepregi János

2. A hímestojások művésze
A többi nemzethez képest, állítólag Szlovákiában maradt fenn a legtöbb hímestojás díszítő módszer. A hagyományos festésen kívül van például batikolás, viaszozás,drótozás, ragasztás, s igazi műalkotások készülnek az úgynevezett madeira-technikával, maratással és kaparással is.
Liptóban régen írott tojásokat is készítettek, melyeken a lányok szerelmes versikéket, üzeneteket hagytak a legényeknek. S bár már télen és a böjti időszakban is gyűjtötték a tojásokat, a díszítésükre csak a nagyhéten kerülhetett sor. Régen főleg főtt tojást díszítettek, mert a legények bizony nagyon megsértődtek volna, ha csak üres tojáshéjat kaptak volna. A Trencsén (Trenčín) mellől származó Mária Muráriková népművész tojásfestő határtalan fantáziájával, immáron négy évtizede foglalkozik a tojások díszítésével. S a keze közül kikerülő minden egyes alkotás felér egy csodával! Művészetével Budapesten, az Utazás 2020 kiállításon ismerkedhetett meg a magyar közönség is.

szerkesztő: Klausz Karola
operatőr: Szél Zsolt
vágó: Borbély Viktor

3. Bölényfalvi húsvéti népszokások
Állítólag régen a lányok húsvéthétfőn vastag gyapjúkardigánt vettek magukra. Ha a locsolók alaposan leöntötték őket vízzel, vagy akár bedobták a patakba is, utána a lányok viszonzásul jó szorosan megölelgették őket. Bölényfaluban (Zuberec) ezek a népszokások a mai napig élnek. S ha húsvétkor a Nyugati-Tátrában fekvő falucskában sétálgatnának, vödörrel, kölnivel és fűzfakorbáccsal felszerelt legényekkel találkozhatnának. Persze olyankor, amikor mindenki egészséges. Bízzunk benne, hogy jövő húsvétra már minden visszatérhet a régi kerékvágásba.

szerkesztő: Bencsik János
operatőr: Szél Zsolt
vágó: Násztor Róbert

4. Mária-ének
Április 13-án, hűsvéthétfőn Ecserre hívjuk önöket. Az Ecseri húsvét című filmünkkel készülünk. Műsorunk végén az említett filmből vett részletet, egy Mária-éneket láthatnak.

2020. április 6., hétfő, 7:15 Duna
Ismétlés aznap a Duna World-ön 13:50-től!

Tovább a műsor oldalára >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább