Alpok-Duna-Adria: A selyemhernyó mítosza

A március 19-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

A kemény piaci  versenyben ma már alig lehet hagyományos tehéntejjel pénzt keresni. A vogelsangi  Johannes Egger felfedezett egy rést a tejtermékek piacán  és biokecsketej termelésére állította át

gazdaságát. A kecsketej ugyanis alternatívát jelent  a tehéntejre allergiás gyermekek számára is.

A keresztény világ bő három hét múlva már a virágvasárnapot ünnepli. Horvátországban ilyenkor a reggeli mosakodáshoz való vízbe virágszirmokat hintenek. Így van ez Konavlében, az ország legdélebbi részén is, de egy sor különleges szokás is társul hozzá. Ott ugyanis a táj egyik jellegzetes fája az eperfa, amelyen selyemhernyót tenyésztenek,  hogy előállítsák a híres konavlei selyemhez szükséges alapanyagot.

A Brežicében működő  városi múzeum nemrégiben ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját. Restaurátor műhelyeik és könyvtáruk mellett, rendkívül gazdag régészeti, néprajzi és művészettörténeti

anyaggal rendelkeznek. Mindez a pompás brežicei várban kapott helyet, melynek története leginkább az Attems családdal forrt össze.

Egy egész évszázadnyi távolság van az I. világháborúba küldött utolsó katonák és az idén húszesztendős fiatalok között. De vajon mit tudnak a mai fiatalok a múltról?  Az ismert friuli származású

fotográfusnő, Ulderica Da Pozzo, „ A ’99-es generáció” című kiállításával, képzeletbeli hidat képez a 20. és 21. század fiatalsága között.

Akinek már volt szerencséje igazi kemencében készült ételeket kóstolni, az pontosan tudja, hogy micsoda gasztronómiai élményben lehet része ilyenkor. Kálmán Gábor hobbija, hogy kemenceépítéssel foglalkozik forráskúti házában. Szerény körülmények között dolgozik egyéni vállalkozóként, egy félig kész szerszámos bódéban. Legújabb alkotása egy mobilkemence, amely egy rozoga pónifogat felújításával vált szállíthatóvá.

Duna TV – március 19. csütörtök 7:10
Ismétlés: Duna World – március 5. csütörtök 13:45

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább