Rondó: Bolgár nemzeti ünnep az Urániában

A március 12-i adás tartalmából.

BOLGÁR NEMZETI ÜNNEP AZ URÁNIÁBAN
1878. március 3-án hatalmas fordulatot vett a bolgár nép sorsa. A San Stefanóban megkötött orosz-török béke értelmében Bulgária felszabadult az 500 éves oszmán elnyomás alól. A magyarországi bolgárok több mint 50 éve megemlékeznek az eseményekről. Idén az Uránia Nemzeti Filmszínházban gyűltek össze, ahol a bulgáriai EVA kvartett adott nagyszabású koncertet.

BOLGÁR ÜNNEP FELSŐZSOLCÁN
A március Bulgária számára nem csak a tavasz, de a függetlenség eljövetelét is jelenti, amiről országszerte megemlékeznek a magyarországi bolgárok. Az egyik legrégebbi bolgárok lakta településen, Felsőzsolcán zászlószenteléssel egybekötött megemlékezést tartottak, így egy újabb értékes bolgár emlékhellyel gyarapodott a város.

A KOSSUTH-EMIGRÁCIÓ BOLGÁR VONATKOZÁSAI
Kossuth Lajos, a XIX. század legnagyobb hatású magyar politikusa a szabadságharc leverése után emigrációba kényszerült, melynek első állomása a mai Bulgáriát is magába foglaló Oszmán Birodalom volt. Az a néhány hónap, amit a magyar menekültek Vidintől Sumenig bolgár földön töltöttek, máig ható nyomot hagyott az újkori bolgár történelemben és a két nép kapcsolatainak későbbi alakulásában.

GYERGYÓSZENTMIKLÓSI KIÁLLÍTÁS
A folytatásban Jánosi Buslig Szanda örmény származású festőnő kiállítására invitáljuk nézőinket. A tárlat az Erdélyi Örmény Kulturális Egyesület és az Örmény Kulturális Központ együttműködésében jött létre.

KULTURÁLIS AJÁNLÓ
– Jelen/lét Nemzetiségi Színházi Találkozó
– MITEM Színháztalálkozó a Nemzeti Színházban
– Kiállítás az Ukrán Dokumentácós Központban
– A képzelet határán – fotókiállítás a Deák17 Galériában

TRUPA TRUPA KONCERT
Adásunk utolsó perceiben a Dürer-kertbe látogatunk, ahol a lengyel Trupa Trupa zenekar adott koncertet a közelmúltban. Az együttes idén jelentette meg ötödik, Of The Sun című lemezét, amelynek dalai jól reprezentálják a csapat sokszínű univerzumát.

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – március 12., csütörtök, 6:45

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább