Hrvatska Kronika: Felfedjük Krabat uszkok titkát

A március 11-i adás tartalmából.
 

-Kormányzati támogatás a nemzetiségi önkormányzatok fenntartásában lévő oktatási intézményeknek.
Három célt fogalmaztunk meg hangsúlyozza Sárközi Ágnes a kópházi Nakovich Mihály Általános Iskola és Óvoda igazgatónője.: a pályázat útján kapott 15 millió forint a sportcsarnok és az ebédlő felújítására valamint az ajtók cseréjére költjük majd. Iskolánk évről évre szépül. Nagyon örülünk a támogatásnak, mert segítségével sikerült tánctermet kialakítani. Udvarunk nem a legszebb, kicsi is, a tető is rossz állapotban van, mert erős széllökéseknek van kitéve. Javításra, felújításra volna szükség. Minden pénz jól jön, nem csak a nemzetiségi normatíva, a fejkvóta, hiszen a többlettámogatás is munkánkat segíti.

-Bemutatjuk a Horvát Fonat-renddel kitüntetett dr. Prodán Ágnes tanárnőt.
Február elején Kolinda Grabar-Kitarović a Horvát Köztársaság volt elnök asszonya mintegy negyven kitüntetést és elismerést adott át személyeknek, egyesületeknek és intézményeknek, akik munkásságukkal hozzájárultak a horvát kultúra és identitás megőrzéséhez. Köszönetet mondott a kitüntetettek kiemelkedő teljesítményéért és munkájukért, mert így hozzájárultak a Horvát Köztársaság hírnevének öregbítéséhez. Az összehasonlító irodalomtudomány, a fordítás elméletének és gyakorlatának valamint a horvát-magyar irodalmi és kulturális kapcsolatok kutatásának terén elért kimagasló eredményeiért Prodán Ágnes Horvát Fonat-rend kitüntetésben részesült.

-A legnépszerűbb magyarországi horvát kiadvány a Horvát kalendárium bemutatója.
A Horvát kalendárium talán az egyik legnépszerűbb kiadvány, ami az év vége felé szinte minden magyarországi horvát családba eljut. A régi kalendáriumokat évtizedeken keresztül megőrizték, még ma is szívesen fellapozzák őket. A mai kalendáriumok célja is ugyanez, ugyanis az írott horvát szó közösségünk fennmaradásának záloga.A harkányi horvát közösségnek Blazsetin Branka a Horvát kalendárium 2020 szerkesztője mutatta be a Croatica Kht. kiadásában megjelent évkönyvet. A bemutatón többek között beszélt a kalendáriumok történetéről és jelentőségéről. A magyarországi horvátok évkönyve Horvát kalendárium címen először 1991-ben jelent meg.

-Felfedjük Krabat uszkok titkát.
Vajon tudták, hogy a XVII. századi Európában a „horvát” elnevezés külön alakulatot, fegyvernemet és ruhadarabot is jelentett. A kiállítás, melynek középpontjában Krabat uszkok áll erre a kérdésre is megpróbál válaszolni, de sok más titkot is feltár a katonákat övező mítoszról. A kiállítás április 4-ig tekinthető meg a zágrábi Néprajzi Múzeumban.

Hrvatska Kronika – Duna – március 11., szerda, 6:45

Szerkesztő-műsorvezető: Pavlekovics András

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább