Alpok-Duna-Adria: Karintia ősi étkei, új köntösben

A március 5-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

A Friuli-Venezia Giulia tartománybeli Gemonát és Sacilét összekötő vasúti pályát a 19. század végén elsősorban kereskedelmi és katonai-stratégiai megfontolásból építették meg. 2012-ben azonban egy földcsuszamlás miatt a szakaszt lezárták. A helyiek egybehangzó és kitartó követelései vezettek el odáig, hogy a pályát nemrégiben újra megnyitották.

Nemrégiben jelent meg a „Kornati – szigetek csodálatos világa“ és a „Mélytengeri barátság” című képeskönyv, melyeket egy Murter – szigeten élő biológus tervezett, és egy sibeniki festőművész illusztrált. A több kiadványból álló sorozat egy nagyszabású oktatási projekt része, melynek keretében egy kíváncsi adriai sirály segítségével minden horvát nemzeti és természetvédelmi parkot be lehet majd járni.

Szlovéniában a három nagy konyha – az alpesi, a mediterrán és a pannon – találkozik, mindegyik a maga jellegzetes ételeivel. Karintia ősi ételeit a szlovén-osztrák államhatár közvetlen közelében is megkóstolhatjuk. A sokszínűség jegyében, itt szívesen vegyítik a hagyományos és a modern alapanyagokat és főzési eljárásokat.

Egy Regensburgi hölgy egész életében egy különleges anyaggal, a zománccal foglalkozott. Régen minden háztartásban zománcozott fazekakat, edényeket használtak. Azonban az üvegkeménységű, tarka glazúrral ma leginkább apró műalkotások formájában találkozhatunk.

Ha megkérdezik, hogy melyik a legismertebb magyar népdal otthon és külföldön, a legtöbben, habozás nélkül rávágják: A tavaszi szél vizet áraszt. Minden korosztály rajong érte és a művészek, saját stílusukra alakítva, nagy örömét lelnek az előadásában.

Duna TV – március 5. csütörtök 7,10
Ismétlés: Duna World – március 5. csütörtök 13,45

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább