Hrvatska Kronika: A kulturális örökség és anyanyelv ápolása

A február 19-i adás tartalmából.
 

Az Országos Horvát Önkormányzat közelmúltban megtartott Közgyűlésén Szolga József, a magyar országgyűlés horvát nemzetiségi szószólója beszámolót tartott az elmúlt időszakban végzett tevékenységéről.

A riporter: Pavlekovics András

Lakócsa helyi és Horvát Nemzetiségi Önkormányzata, a Lakócsai Óvoda Nevelőtestülete és a „Josip Gujaš Džuretin” Kulturális és Sportközpont szervezésében családtagok, barátok, kollégák és munkásságának tisztelői körében ünnepélyes keretek között avatták fel Frankovics György író, néprajzkutató, történész és újságíró emléktábláját.

A riporter: Balatinácz Renáta

A mai globalizálódó világban egyre inkább csökken az érdeklődés a kultúra és a hagyományos értékek ápolása, valamint megőrzése iránt. Ritkán nyílik lehetőség olyan fiatalokat megismerni, akik szívesen tevékenykednek a mi kis létszámú horvát közösségünk megmaradásának érdekében. Sörösné Murinyi Milica, a Birjáni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke pedig éppen ilyen személyiség. Egész élete kulturális örökségünk és anyanyelvünk ápolásáról és a fiatal nemzedékekre történő átörökítéséről szól. Az Országos Horvát Önkormányzat tavaly, a Baján megrendezett Országos Horvát Napon „a magyarországi horvát fiatalokért” díjjal ismerte el munkásságát.

A riporter: Balatinácz Renáta

Hrvatska Kronika – Duna – február 19., szerda, 6:45

Szerkesztő-műsorvezető: Füri Tamás

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább