Alpok-Duna-Adria: A bajorok kedvelt sportja: a jégkugli

A február 20-i adás tartalmából.
 

Az uszkokok a híres zenggi kalózok leszármazottai a Žumberak– hegységben. Ez a vidék ma egyike Horvátország legritkábban lakott területeinek. Az elhagyatott környék érdekes történeteket mesél, melyek hatalmukba kerítik az ide tévedt utazót és hazatérésre buzdítják az innen elszármazottakat.

A Marko Banda muravidéki népi együttes, amely idén ünnepli fennállása harmincadik évfordulóját. Számos sikeres szlovéniai és európai fellépésen vannak túl és rendszeresen részt vesznek nemzetközi népzenei fesztiválokon is. Különlegességük, hogy a fiatalokat is képesek megszólítani érzelmes, lírai muzsikájukkal.

A drótkötélpályák mindig is alapvető szerepet játszottak a bajorországi idegenforgalomban. Már az 1930-as években öt bajor drótkötélpályán évente mintegy 300 ezer utast szállítottak a libegők.
Ma több mint 120 kötélpálya működik Bajorföldön, az utasok száma pedig körülbelül évi 100 millió.

A „TÚL A KEREKESSZÉKEN” egy olasz nonprofit társadalmi szervezet amely idestova 15 éve támogat értelmileg sérült gyermekeket és fiatalokat. Céljuk, hogy olyan programokat kínáljanak a rászorulóknak, amelyek segítségével nagyfokú önállóságra tesznek szert s ezzel lehetővé teszik felnőtt kori boldogulásukat is.

Az alsó-bajorországi Robert Peisl különös hobbinak hódol, melyet autodidakta módon sajátított el: jégkuglikat farag fából. Szakmája gépész, de a szabadidejében szeret faanyaggal foglalkozni. Így jutott eszébe, hogy saját maga készítse el a régi, hagyományos bajor sporthoz, a jégkuglihoz szükséges eszközöket.

Adás: Duna TV – február 20., csütörtök, 7:10
Ismétlés: Duna World – február 20. csütörtök 13:45

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább