Alpok-Duna-Adria: Vízesés a Krka folyón

A február 6-i adás tartalmából.
 

Az elmúlt évtizedekben folyamatosan emelkedik a glutén-érzékenység, és egyéb táplálék- allergia előfordulása szinte minden korosztályban. A cöliákia egy életen át tartó betegség, amely azzal jár, hogy a szervezet az egyes gabonákban megtalálható glutén egészen kis mennyiségére is heves immunválasszal reagál, ami tönkreteszi a beteg szervezetét. Hazánkban hamarosan a házi kedvenc is jelezheti gazdájának ha glutén van az ételében. Gofri kutyus minden ételről el tudja dönteni, hogy tartalmaz-e glutént, vagy nem, és ezáltal biztonságos-e kis gazdája számára.

A Ljubljana központjában található 19. századi erőmű napjainkban hatalmas technikai emlékműként funkcionál, hiszen ez Szlovénia kevés fennmaradt ipari építészeti emlékműveinek egyike. Néhány éve új tartalommal töltötték meg a régi falakat s így az épület hasznosítására modern választ adtak.

Az Adriai-tenger felé tartó Krka folyó vízesései minden évszakban lenyűgözőek, de talán télen a legszebbek, amikor nagy a vízhozam. Dr. Drago Marguš biológust mindenki a folyó védőszellemének tartja. Nyugdíjba vonulása előtt néhány nappal mutatta meg a horvát televízió stábjának a Nemzeti Park védelem alatt álló területét.

Egy anyakoca évente többször is fial, esetenként akár egy tucat malacot is. Az ulteni Oberhof portán legutóbb még több malac született, szám szerint 15, így a koca teje nem is bizonyult elegendőnek. A portán gazdálkodó fivéreknek megoldást kellett keresniük, és akadt is egy: két malacot most kecsketejjel szoptatnak.

Biciklivel hóban? Alaszkában évtizedek óta teljesen megszokott dolog. De Bajorországban legalábbis jól megnézik az ilyesmit. Rá szoktak csodálkozni a motorokhoz illő széles gumiabroncsokkal felszerelt bringákra, az úgynevezett „fatbike”-okra.

Adás: Duna TV – február 6. csütörtök 7:10
Ismétlés: Duna World – február 6. csütörtök 13:50

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább