Alpok-Duna-Adria: Kolompos busók

A január 23-i adás tartalmából.
 

Pontosan 60 éve épült meg az első műjég-szánkópálya a bajorországi Königssee partján, amely mindmáig országos és nemzetközi szánkó- és bob versenyek színhelye. Az 1100 méteres pályát 16 meredek, magasított falú kanyar teszi lélegzetelállító labirintussá. Az egykori versenyzők ma is nosztalgiával gondolnak az itt átélt élményeikre és sikereikre.

Közel 250 év után, a trieszti evangélikus-lutheránus közösség még napjainkban is létezik. A szerény létszámú, 170 fős egyházközség működése a város kulturális sokszínűségének és a vallások közötti párbeszéd iránti nyitottságának jele.

A fekete rozskenyér az alpesi térség jellegzetes alapélelmiszere. Idén már harmadik alkalommal rendezik meg a fekete kenyér alpesi napját a szlovéniai Liznjekova Birtokon, ahol egész évben tanfolyamokat is tartanak, melyeken a látogatók a régi hagyományos kemencében való kenyérsütés fogásait ismerhetik meg.

A múltban sok jelentős csata játszódott le a horvát Grobniki – mezőn. A tatárok 1242-ben Batu-kánnal, a híres Dzsingisz-kán unokájának vezérletével egészen idáig jutottak. A legenda szerint a véres ütközet legnehezebb pillanataiban bátor parasztok siettek a horvát vitézek megsegítésére. Fejükön ijesztő maszkokat viseltek, a hátukra kötött hatalmas kolompokkal pedig akkora zajt csaptak, hogy az ellenség ereiben megfagyott a vér. Azóta a karneváli ünnepségek során kolompos busók emlékeztetnek a hajdani vakmerő harcosokra.

Az Enjoy Budapest Café kívülről úgy néz ki, mint bármelyik másik kávézó, de ha belépünk, mintha csak a jövőben járnánk: az ajtóban egy robot üdvözli a vendégeket, a rendelést pedig egy nagyobbik szállítja ki. Ez nem egy sci-fi, ez a valóság, Budapesten. A kávézó egyfajta bemutatótér, a nagyobb robotokat kisebbek egészíti ki, melyeket ki lehet próbálni, játszani is lehet velük. A tulajdonos szoftverfejlesztő cég így próbálja közelebb hozni a robotikát és a programozást a vendégekhez, különösen a jövő generációjához, a gyerekekhez.

Adás: Duna TV – január 23. csütörtök 7:10
Ismétlés: Duna World – január 23. csütörtök 13:50

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább