Rondó: A sellő titka

A január 16-i adás tartalmából.
 

Idei első hosszabb adásunkban a nemzetiségeinket érintő év végi eseményeket gyűjtöttük egy csokorba.

THANOS STAVRIDIS ÉS A BABRA ZENEKAR
Áttörni az idő és tér korlátait – ez az ars poeticája a görög dRom (ejtsd: drom) zenei formációnak, amely Thanosz Sztavridisz vezetésével bátran, játékosan építi fel zenéjét, előadását pedig kirobbanó energia hatja át. A zenekar november végén a déli szláv népek és a Balkán ezerarcú zenei hagyományait újjáélesztő 5 éves Babra zenekar vendége volt Budapesten, a Fonó Budai Zeneházban.

MEGGYALÁZOTT ÖRMÉNYORSZÁG
Sokan úgy tartják, hogy Aurora Mardiganian az örmény népirtás Anne Frankja, aki a 20. század elején megrázó filmet készített az örmény genocídium áldozatairól. A Meggyalázott Örményország c. alkotást a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény filmklubjában mutatták be.

RUSZIN EST
Tavaly évvégén immár negyedik alkalommal gyűltek össze a magyarországi ruszinok és barátaik a Stefánia Palotában, hogy a Ruszin Művészet Remekei est keretében bemutassák a nemzetiségük életének egy szeletét. Az esemény egyben lehetőséget adott a jövőbe tekintésre is.

A SELLŐ TITKA
1948. áprilisában a Keleti pályaudvarra több száz menekült gyerek érkezett Görögországból, köztük egy testvérpár, Lena és Mitre. Legalábbis Cserhát Éva nemrég megjelent, A sellő titka című krimijében, amiből az is kiderül, mi köze lehet a történelem sodrásának egy sorozatgyilkoshoz.

UKRÁN METÁL KONCERTEK BUDAPESTEN
December végén, európai koncert turnéjuk utolsó állomásaként Budapesten adott koncertet két ukrán metál zenekar is. A Space of Variations nevet viselő fiatal banda még csak most lépett a nemzetközi színtérre, de a különleges hangú énekesnő, Tátyáná Smájljuk vezette Jinjernek, már Magyarországon is komoly rajongótábora van.

NEMZETISÉGI HÍREK
NEMZETISÉGEKÉRT DÍJ 2019

KULTURÁLIS AJÁNLÓ
ÁTSZŰRŐDŐ BIZONYOSSÁG – PAPAGEORGIU ANDREA KIÁLLÍTÁSA
ÚJ KOLODKO SZOBOR A SZABADSÁG TÉREN

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – január 16., csütörtök, 6:45

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább