Alpok-Duna-Adria: Bruno, a dínó

A január 9-i adás tartalmából.
 

A ZaVse, azaz Mindenkié projekt, elsősorban a fogyatékkal élők és a szociálisan rászorulók diszkriminációjának visszaszorítását tűzte ki céljául. A 2020. februárjáig tartó program keretein belül Szlovénia-szerte műhelyszemináriumokat tartanak olyan szakembereknek, akik munkájuk során hátrányos helyzetű csoportok tagjaival találkoznak.

A görög ortodox egyház január 6-án ünnepli egyik legnagyobb ünnepét, melynek alkalmából – az úgynevezett vízszentelés során – egy keresztet dobnak a folyó jéghideg vizébe, amelyet aztán bátor úszók hoznak ki a partra. München görög lakossága szintén bevezette ezt a régi szokást, bár az Isar folyóban való megmártózás, a megszokott fagyos hőmérsékletre tekintettel, elég nagy bátorságot igényel.

A Trieszt melletti Duino várkastélyában hamarosan kiállítják az Olaszországban valaha talált legnagyobb dinoszaurusz-csontvázat. A Brunónak elkeresztelt szenzációs leletre Duino közvetlen közelében akadtak a kutatók, ahol már korábban egy másik csontvázat is találtak, ezt jelenleg a trieszti Természetrajzi Múzeumban őrzik.

Élete, akár egy kalandfilm forgatókönyve. Klonimir Seršić, a Krk-szigeti Báskán született, de szinte az egész világot bejárta. A modern korban megjelent újdonságok közül sokat az elsők között próbált ki: volt pilóta, szörfös, világjáró, operatőr, vágó… Élete 95 éve pillanatként szállt tova. Sok újság írt róla, de televíziós interjút még nem adott – eddig.

Ősz végén, ezúttal már 19. alkalommal rendezték meg a Tatai Vadlúd Sokadalom programjait. Igazi ünnep volt ez minden természetbarátnak. Olyan ünnep, amelyen a látványosságról és a hangulatról a sok ezernyi vadlúd gondoskodik, a vendégek pedig maguk az emberek. A helyszínt adó Öreg-tó a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott ramsari egyezmény hatálya alá tartozik, mivel olyan különleges madár-pihenőhely, amelyet egy város vesz körül..

Adás: Duna TV – január 9. csütörtök 7:10
Ismétlés: Duna World – január 9. csütörtök 13:40

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább